Buitenland

Debat over wapenwetgeving VS laait weer op

Bijna 60 doden en meer dan 500 gewonden. De schietpartij in Las Vegas van maandag was de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis. De grote vraag is hoe dit kon gebeuren. Intussen laait het debat over wapenwetgeving weer op.

Mr. Richard Donk
3 October 2017 11:59Gewijzigd op 16 November 2020 11:36

Maar liefst 23 vuurwapens had Stephen Paddock in zijn kamer in het Mandalay Bay-hotel verzameld, aldus sheriff Jospeh Lombardo in een verklaring. Het schiettuig varieerde van volautomatische geweren tot pistolen.

Sinds donderdag had Paddock een tiental koffers naar zijn hotelkamer getransporteerd. Daar zullen ongetwijfeld de wapens in hebben gezeten die hij voor zijn moorddadige actie van zondagavond heeft gebruikt.

Paddock had het recht een vuurwapen te bezitten. Dat sluit aan bij het diepgewortelde Amerikaanse gevoel dat elke burger het recht heeft zichzelf te verdedigen, desnoods met vuurwapens. Zo is het in de grondwet vastgelegd – in het Tweede Amendement.

Nadere wetgeving legt wel beperkingen op. Misdadigers en geesteszieke personen mogen geen vuurwapens bezitten. Ook zijn er uitzonderingen als het gaat om het dragen van wapens op gevoelige plaatsen zoals scholen en overheidsgebouwen.

Niet labiel

Dat alles was op Paddock niet van toepassing. De winkel Guns & Guitars in Mesquite liet weten dat Paddock daar klant was. Hij voldeed volgens de onderneming aan alle eisen om wapens te kunnen kopen. Eigenaar Chris Sullivan zei nooit enige aanwijzing te hebben gehad dat Paddock labiel was.

En dus kon hij een arsenaal aan dodelijk wapentuig in het Mandalay Bay-hotel binnenbrengen. Er zijn geen detectiepoortjes en het personeel in het chique onderkomen pleegt niet de bagage van gasten te controleren.

Met een speciale hamer sloeg Paddock het raam van zijn hotelkamer op de 31e verdieping in. Daarna vuurde hij honderden schoten af, alvorens hij de hand aan zichzelf sloeg.

De daad van de 64-jarige miljonair heeft de discussie rond de wapenwetgeving in de Verenigde Staten weer volop doen oplaaien. Zo gaat het altijd als zich een dergelijk incident voordoet. En dit soort incidenten doet zich nogal eens voor in Amerika (zie overzicht). En altijd klinkt dan weer de roep om het wapenbezit in te perken. Tot nu toe zonder al te veel resultaat.

De voormalige president Barack Obama heeft serieuze pogingen ondernomen om de wapenwetgeving aan te pakken. Hij maakte er zelfs een speerpunt van tijdens zijn tweede ambtstermijn. Van zijn wetsvoorstellen kwamen er slechts twee door het Congres. Die beperkten het bezit van aanvalswapens en geweren met een groot magazijn.

Obama liep, evenals zijn voorgangers die soortgelijke maatregelen wilden treffen, steeds aan tegen de machtige Amerikaanse lobby, belichaamd in de National Rifle Association (NRA). Van de huidige regering valt op dit punt nauwelijks meer te verwachten. Het Witte Huis verklaarde maandag al dat „dit niet het moment is om actie te ondernemen.”

Machtige lobby

Dat betekent vermoedelijk dat Washington überhaupt niet van plan is om iets aan de wapenwetgeving te veranderen. President Donald Trump heeft zich ook nooit tegen het recht op wapenbezit gekeerd. Voor Trump zich kandidaat voor het presidentschap stelde, liet hij zich enkele keren kritisch over bezit van aanvalswapens uit. Maar toen hij eenmaal in de race voor het Witte Huis was, veranderde hij van toon. „Ik houd van de NRA en het Tweede Amendement”, zei hij in april 2015.

Tijdens een Republikeins verkiezingsdebat vorig jaar verklaarde de miljardair dat hij vaak een pistool bij zich draagt in zijn thuisstaat New York. „Ik houd ervan onvoorspelbaar te zijn, dus mensen weten niet of ik op welk moment dan ook gewapend ben.”

Het debat over de vuurwapenwetgeving in de VS mag dan weer zijn aangewakkerd, tot concrete aanpassingen in de regelgeving zal het vermoedelijk niet komen. Het politieke klimaat is daar ook niet naar, zowel in het Witte Huis als in het Congres, waar de Republikeinen de meerderheid hebben. Zij staan doorgaans negatief tegenover aanscherping van de wapenwetgeving.

Diverse Amerikaanse christelijke leiders hebben maandag opgeroepen tot gebed voor de slachtoffers en aanpak van het wapenbezit. Tegelijk is waar dat ook veel christelijke Amerikanen over een vuurwapen beschikken en felle verdedigers van wapenbezit zijn.

De verwachting is dan ook niet dat het drama in Las Vegas tot vérgaande politieke actie zal leiden.

Lees hier ons liveblog over de schietpartij in Las Vegas

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer