Einstein-onderzoek hoopt op Nobelprijs
De Nobelprijs voor de Natuurkunde wordt dinsdag toegekend. Gedoodverfde winnaars zijn de Amerikanen Kip Thorne en Rainer Weiss. Zij bedachten het onderzoek waarmee zwaartekrachtgolven werden aangetoond, een fenomeen dat honderd jaar geleden was geopperd door Albert Einstein maar nu pas kan worden bewezen.
Einstein schreef dat het heelal bestaat uit ruimte en tijd, en dat die één geheel vormen, ruimtetijd. Bij een grote gebeurtenis, zoals het samengaan van twee zwarte gaten, kan die ruimtetijd trillen. Dan gaan de schokgolven het hele heelal door. Thorne en Weiss hebben geavanceerde detectoren bedacht, die eind 2015 voor het eerst zo’n golf ontdekten. Wetenschappers kunnen met zwaartekrachtgolven op een hele nieuwe manier naar het heelal kijken.
Een andere kanshebber is Cees Dekker, een nanotechnoloog van de TU Delft. Hij deed baanbrekend onderzoek naar zogeheten koolstofnanobuizen en maakte een transistor die maar één molecuul (een miljoenste millimeter) groot was. Verder werkt hij aan synthetische cellen.
De winnaars krijgen in totaal 9 miljoen Zweedse kronen (940.000 euro), een medaille en eeuwige roem. De Nobelprijs voor de Natuurkunde ging vorig jaar naar drie Britten die ongewone toestanden van materie hebben onderzocht.
In de komende dagen worden ook de winnaars van de andere Nobelprijzen (Scheikunde, Literatuur, Vrede en Economie) bekendgemaakt.