Buitenland

Macron weet niet alle leiders te overtuigen

Het vlammende betoog van de Franse president Emmanuel Macron voor meer Europese integratie is niet door alle EU-regeringsleiders met enthousiasme ontvangen. Op een top in de Estse hoofdstad Tallinn kreeg hij wel warme woorden van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, maar leiders van enkele kleinere landen, onder wie premier Rutte, reageerden gereserveerder.

ANP
29 September 2017 19:04Gewijzigd op 16 November 2020 11:35

Allen zien volgens Macron de noodzaak voor „een sprong voorwaarts” maar of het allemaal zo snel gaat als hij wil, zal moeten blijken. De Litouwse president Dalia Grybauskaite waarschuwde voor „luchtspiegelingen”. Rutte, doorgaans geen voorstander van „vergezichten” en het afstaan van bevoegdheden, zei zich weliswaar te kunnen vinden in veel van Macrons voorstellen, maar een Europese minister van Financiën hoeft er wat hem betreft niet te komen.

Merkel ziet „een goede basis om intensief samen te werken” met Macron. Als voorbeeld gaf zij het harmoniseren van bedrijfsbelasting in EU-landen en een gemeenschappelijk defensie- en migratiebeleid. Mede omdat ze nog een regering moet vormen, werd ze niet erg concreet.

De leiders willen over drie weken op een top in Brussel een besluit nemen over de route naar een hervormde Europese Unie. Die hervorming zal „stap voor stap en onderwerp voor onderwerp” verlopen, zei hun voorzitter Donald Tusk vrijdag behoedzaam. Hij gaat de komende weken een „zeer concreet werkplan” opstellen, onder meer over defensiesamenwerking en een eurotop in december gericht op de afronding van de bankenunie.

Het eigenlijke onderwerp van de bijeenkomst in Tallinn was de digitale toekomst van Europa. Onderwerpen als sneller internet, vrij dataverkeer, digitalisering van overheden en cyberveiligheid lagen op tafel in het land van ‘digitaal kampioen’ Estland.

Rutte benadrukte de noodzaak „eindelijk” werk te maken van de eengemaakte digitale markt, die jaarlijks 415 miljard euro aan de Europese economie zou kunnen bijdragen. Omdat enkele grote lidstaten vrezen de boot te missen, zit hier weinig schot in. De leiders beloofden opnieuw het project eind 2018 te voltooien.

Premier Leo Varadkar van Ierland, de Europese thuisbasis van Google en Apple, keerde zich fel tegen het voorstel van onder Frankrijk en Duitsland om grote techbedrijven meer belasting te laten betalen. Nederland houdt zich vanwege de demissionaire status van het kabinet op de vlakte. „Het is moeilijk een scherpe positie in te nemen want dan ben je over je graf aan het regeren”, aldus Rutte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer