Binnenland

Haagse politiemol blijft zwijgen

De Haagse politiemol Amine A. wil niet reageren op de verdenking tegen hem dat hij maandenlang tegen betaling in de systemen van de politie heeft gezocht naar informatie over hennepkwekerijen en die zou hebben doorgespeeld. Dat zei hij woensdag op de eerste dag van de rechtszaak tegen hem en vier andere verdachten.

ANP
27 September 2017 09:59Gewijzigd op 16 November 2020 11:34

In eerdere verhoren heeft hij onder meer het schenden van zijn ambtsgeheim toegegeven, in de rechtbank wil hij daar niet verder op ingaan. „Daar heb ik eerder al over verklaard meneer de voorzitter”, was zijn antwoord op bijna alle vragen van de rechter. Wel gaf hij stellig aan dat hij „absoluut” geen geld, gunsten of diensten heeft gekregen voor het lekken van informatie. En dat hij nu, terugkijkend, het „belachelijk” vindt wat hij heeft gedaan. „Ik schaam me kapot. Ik heb niet nagedacht”, aldus A., die in 2007 bij de politie kwam werken en later hoofdagent bij de politie in Den Haag werd.

A. zou adressen van tientallen kwekerijen hebben doorgegeven aan zijn vriend Yassine H., die ook terechtstaat. H. zou de kwekerijen vorig jaar hebben leeggehaald voordat de politie binnenviel. H. verklaarde dat hij misschien wel eens informatie had gekregen over hennepkwekerijen, maar hij kon zich niet meer herinneren of hij daarom gevraagd had. Uit „nieuwsgierigheid” ging hij wel eens bij die adressen kijken, maar daar bleef het bij. Mogelijk was het „stoerdoenerij”, misschien had hij „per ongeluk” sms’jes verstuurd met die informatie naar anderen, maar naar wie weet hij niet.

H. had via zijn advocaat bij aanvang van de zitting al laten weten dat hij niet lekker was en koorts had. Na ongeveer een uurtje verhoor, gaf hij aan dat het niet meer ging. De rechter liet hem vertrekken, maar verwacht hem uiterlijk donderdagochtend - met doktersverklaring - weer terug in de rechtbank.

Samen met de politiemol en zijn vriend staan ook drie andere verdachten terecht, onder wie twee neven van H., die verdacht worden van enkele pogingen tot inbraak.

Voor de rechtszaak zijn drie dagen uitgetrokken. Donderdag staat de strafeis van het Openbaar Ministerie gepland, vrijdag reageren de advocaten van de mannen. Waarschijnlijk volgt de uitspraak op vrijdag 13 oktober.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer