Onderwijs & opvoeding

Christelijke scholen: Wilhelmusles is goed, verplichting gaat te ver

Heel goed als het Wilhelmus aandacht krijgt op scholen. Maar een verplichting, opgelegd door de regering, gaat te ver. Dat stellen christelijke onderwijsorganisaties.

Redactie onderwijs
22 September 2017 06:59Gewijzigd op 16 November 2020 11:32
beeld ANP
beeld ANP

„Meer aandacht voor het volkslied is zeer gepast, maar de overheid moet zich niet mengen in de inhoud van het onderwijs, stelt VGS-bestuurder P. W. Moens. Zijn collega van Verus, dr. W. Kuiper, stelde vrijdagmorgen in dagblad Trouw dat het behandelen van tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus „op zich prachtig” is en op veel scholen al gebeurt, „maar bijzondere scholen zijn, nog meer dan openbare scholen, gevoelig voor de vrijheid die ze hebben om hun onderwijs zelf te mogen vormgeven. Ze zullen denken: nu is het misschien het Wilhelmus, maar wat komt daarna?”

De onderwijsorganisaties reageren op het uitgelekte voornemen van de partijen die onderhandelen tijdens de kabinetsformatie om de Wilhelmuslessen verplicht te stellen.

„De tradities die we hebben, moeten we meer expliciet maken”, stelde CDA-leider Buma tijdens de campagne voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen. „Waar ik me heel erg aan erger, is dat het op scholen helemaal niet vanzelfsprekend is dat kinderen het volkslied leren.” Liefst ziet Buma dat leerlingen ook staand het Wilhelmus zingen.

„Een sympathiek voorstel; je zou hier graag voor willen zijn”, reageert VGS-bestuurder Moens. „We hebben in Nederland echter de mooie afspraak dat de overheid kaders voor het onderwijs stelt en dat de scholen zelf over de inhoud van de lessen gaan. Daar moeten we niet aan tornen. Die klassieke scheiding wordt door dergelijke voorstellen toch wat diffuus. Nu gaat het over het Wilhelmus, maar een volgende keer kunnen er zaken aan de orde zijn waarmee onze scholen vanwege hun identiteit moeite hebben.”

Kuiper verbaast zich erover dat het CDA met dit plan geen rekening heeft gehouden met een „stevige reflex” bij de scholen in hun eigen achterban. „De partij beschouwt de vrijheid van onderwijs als een kroonjuweel van de christendemocratische politiek. Maar nu zeg ik tegen Den Haag: Hier ga je niet over.”

In het Trouwinterview wijst de Verusbestuurder, die volgende week afscheid neemt, op andere Europese landen waar politici hun invloed op het onderwijs snel uitbreiden zonder dat scholen zich daartegen teweer kunnen stellen. Hij noemt de afspraak dat scholen zelf over de inhoud van het onderwijs gaan cruciaal om te voorkomen dat die inhoud politiek gekleurd wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer