Binnenland

Deltaplan Dementie komt onvoldoende van de grond

Twee van de drie pijlers van het Deltaplan Dementie zijn niet van de grond gekomen. Dat schrijft journalist Stella Braam donderdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Redactie binnenland
21 September 2017 11:38Gewijzigd op 16 November 2020 11:32
beeld ANP, Roos Koole
beeld ANP, Roos Koole

De derde poot, het wetenschappelijk onderzoek, loopt nog, maar de resultaten laten nog op zich wachten, schrijft Braam.

Het Deltaplan Dementie werd in 2013 gelanceerd als een „breed gedragen, achtjarig actieplan tegen hét sociaaleconomische probleem van de 21e eeuw: dementie.” De initiatiefnemers, Vumc Alzheimercentrum, ZonMW, Stichting Alzheimer Nederland en de Nederlandse Federatie van Universitaire Centra, richtten een coöperatie op waarvan bedrijven en zorgaanbieders lid konden worden.

De overheid stelde 80 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het deltaplan. Het moet in 2020 zijn afgerond en belooft wetenschappelijke doorbraken om dementie te begrijpen, te behandelen, uit te stellen en misschien zelfs te genezen.

Een van de pijlers, het Nationaal Register Dementie, strandde „in een veelheid aan ambities” en onder andere omdat medische beroepsgroepen registratiemoe bleken.

De tweede poot, een zorgportaal waarbij patiënten, mantelzorgers en professionals online kunnen samenwerken, kwam ook niet van de grond. Mensen brengen liever een bezoek aan een dokter.

Braam concludeert dat het Deltaplan Dementie nog weinig concreets heeft gebracht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarnaast is er volgens haar niemand die weet of het plan tot betere en doelmatige zorg geleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer