Nieuwe Irak-resolutie zo goed als rond
De Verenigde Staten willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties morgen stemt over de Amerikaans-Britse ontwerpresolutie over de soevereiniteitsoverdracht in Irak. Dat meldde zondag de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Negroponte.
Volgens diplomaten heeft de zitting van de Veiligheidsraad zondagavond haar vruchten afgeworpen en is al bijna overeenstemming bereikt over de tekst van de nieuwe resolutie. Volgens de Algerijnse VN-ambassadeur Abdallah Baali zijn er geen echte struikelblokken meer.
Alleen Frankrijk zou nog wijzigingen willen aanbrengen die duidelijkheid moeten verschaffen over de militaire verhoudingen tussen de coalitie onder leiding van de VS en de toekomstige Iraakse regering. Parijs presenteerde zondagavond nog twee amendementen op de tekst die Irak meer zeggenschap moeten geven over „gevoelige offensieve operaties” van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak.
De Franse VN-ambassadeur, Jean-Marc de la Sabliere, zei ervan uit te gaan dat deze zullen worden overgenomen. Zijn Amerikaanse collega Negroponte herhaalde echter dat de VS niet zullen accepteren dat de Iraakse regering vetorecht krijgt over militaire acties.
Negroponte zei niettemin te verwachten dat de vijftien leden van de Veiligheidsraad vandaag de definitieve tekst zouden ontvangen en dat die morgen in stemming wordt gebracht. Ook zijn Britse ambtsgenoot Emyr Jones Parry zei zondagavond alle vertrouwen te hebben in een spoedige goede afloop.
De nieuwe Iraakse premier al-Allawi zei vrijdag tegen een snel vertrek van de internationale troepenmacht te zijn. Hij liet blijken dat de bezettingsmacht moet blijven totdat Irak weer een functionerend veiligheidsapparaat en leger heeft. Bush zei dan ook zaterdag in Rome dat de Amerikaanse troepen blijven na de machtsoverdracht in Irak „op verzoek van een soevereine regering.”
Irak zal na de soevereiniteitsoverdracht eind deze maand in elk geval de doodstraf weer invoeren. Ex-president Saddam Hussein kan die straf krijgen, aldus de nieuwe minister van Justitie, Malik Dohan al-Hassan. De bewindsman wees erop dat „de doodstraf slechts opgeschort is in Irak, maar met de terugkeer van de soevereiniteit verplicht niets ons om die opschorting te handhaven. Wij willen de doodstraf herstellen voor nauw omschreven zaken”, aldus de minister. De Amerikanen hadden de doodstraf opgeschort na de val van Bagdad in april 2003.
Het geweld hield zondag aan. Op een basis van de Iraakse veiligheidsdiensten ten noorden van Bagdad is die dag een aanslag met een autobom gepleegd. Daardoor zijn zeker negen doden en tientallen gewonden gevallen. De slachtoffers zijn Irakezen.
Een groep die onder leiding zou staan van Abu Musab al-Zarqawi, heeft volgens een bericht op een islamitische website de „zelfmoordaanslag” opgeëist. Al-Zarqawi, die banden zou hebben met het al-Qaida-netwerk van Osama bin Laden, wordt door de Amerikanen gezien als de drijvende kracht achter het aanhoudende geweld tegen de bezettingsmacht in Irak.
Bij een ander incident in Irak zijn twee Poolse burgers doodgeschoten, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau zondag. Een derde Pool raakte gewond. Het drietal werkte voor een Amerikaanse beveiligingsfirma. Nog eens twaalf mensen stierven zaterdag door een aanslag op een politiepost ten zuiden van Bagdad.