Buitenland

Europa wapent zich tegen cyberaanvallen

Om zich te weren tegen de dramatische stijging van het aantal cyberaanvallen, moeten de EU-landen veel nauwer gaan samenwerken. De Europese Commissie wil niet-persoonlijke gegevens vrijelijk door Europa laten stromen en presenteerde dinsdag plannen om de digitale veiligheid te waarborgen.

ANP
19 September 2017 12:37Gewijzigd op 16 November 2020 11:30

„Geen land kan de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid alleen aan”, zei vicevoorzitter Andrus Ansip (Digitale Markt). Vier op de vijf Europese bedrijven hadden vorig jaar problemen met hun digitale veiligheid. Datadiefstal, gijzelingssoftware en fraude met creditcards en digitale betaalmiddelen komen steeds vaker voor en moeten harder worden aangepakt als het aan Brussel ligt. Schattingen over de schade van digitale misdaad lopen op tot 265 miljard euro per jaar.

Enisa, het Europese agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging op Kreta, wordt versterkt en omgevormd tot een dienst die de Europese cyberveiligheid robuust moet maken. Die moet met certificaten zorgen voor veilige digitale diensten en producten die met internet zijn verbonden.

Daarnaast gaat het agentschap een ‘blauwdruk’ opstellen voor acties die lidstaten snel moeten nemen bij een grootschalige aanval. Het jaarlijkse budget moet op termijn verdubbelen naar 23 miljoen euro. Mogelijk komt er een fonds voor lidstaten die worden getroffen door een cyberaanval.

Bedrijven en burgers kunnen hun steentje bijdragen door ‘cyberhygiëne’ serieuzer te nemen. Daaronder valt bijvoorbeeld het geregeld wijzigen van wachtwoorden en voorzichtig zijn met USB-sticks en mails van een onbekende afzender. „Dat moet net zo normaal worden als je handen wassen voor het eten”, aldus Ansip.

De commissie kwam verder met wetsvoorstellen om het ‘digitale prikkeldraad’ tussen EU-landen te laten verdwijnen. Onbelemmerd dataverkeer zou jaarlijks tot 8 miljard euro aan extra inkomsten kunnen opleveren. Het is volgens Brussel van essentieel belang voor de ‘data-economie’ dat obstakels voor het gebruik van gegevens over de grens uit de weg worden geruimd. De industrie, overheden, (web)winkels, hotels, de transportsector, scholen en financiële instellingen zouden hier enorm van kunnen profiteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer