Binnenland

Donner overleeft debat over TBS

Minister Donner van Justitie is donderdag in de Tweede Kamer bedolven onder kritiek vanwege de blunders die zijn gemaakt nadat Michael S. -de TBS’er die Wei Wei Hu heeft ontvoerd- niet teruggekeerd was van verlof. Een motie van wantrouwen maakte echter geen schijn van kans.

Redactie politiek
4 June 2004 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

„Laksheid in het kwadraat”, geselde PvdA’er Wolfsen de bewindsman tijdens een vervolgdebat over het TBS-beleid. Donner had eerder op de dag in een brief geschetst hoe het kwam dat Michael S. het Chinese meisje Wei Wei Hu uit Eibergen had kunnen ontvoeren.

Nadat S. de afgelopen maanden twee keer door familie bij de TBS-kliniek was afgeleverd, kreeg hij al na drie weken opnieuw verlof. Ook die keer nam hij de benen en stal hij zelfs een huurauto, maar justitie ondernam volgens de bewindsman onvoldoende actie. Vervolgens ontvoerde hij het 13-jarige meisje, een kidnapping die „misschien voorkomen had kunnen worden”, aldus de bewindsman.

Vanuit de Kamer werd Donner verweten de affaire met een „sorry” af te doen, maar daarvan was naar zijn zeggen geen sprake. „Wat er is gebeurd, is gebeurd mede onder mijn verantwoordelijkheid.” De minister noemde hetgeen Wei Wei Hu was overkomen „traumatisch en schokkend, zowel voor het meisje en haar ouders als voor de samenleving.”

De Tweede Kamer reageerde onthutst op het feitenrelaas. Eerdmans (LPF) en Wolfsen vonden zelfs dat de minister hun vertrouwen niet meer verdiende. Zij stonden hierin alleen. Een motie van de LPF waarin het vertrouwen in Donner werd opgezegd, kreeg alleen steun van de PvdA.

De aankondiging van Wolfsen dat zijn fractie voor de motie zou stemmen, leidde tot grote opwinding in de Kamer. Dat vond zijn oorzaak in de toelichting van indiener Eerdmans. Zijn fractie vindt dat TBS’ers niet meer met onbegeleid verlof mogen en desnoods onder dwang chemisch gecastreerd dienen te worden, een standpunt dat de PvdA totaal niet deelt.

Onder aanvoering van Rouvoet (ChristenUnie) legde de Kamer Wolfsen het vuur na aan de schenen, maar het kamerlid bleef erbij dat zijn fractie de motie kon ondersteunen zonder de motivering van de LPF over te nemen. Het kwam hem op hoongelach van het CDA te staan, terwijl VVD’er Griffith hem tartte door te concluderen dat hij niet de moed had een eigen motie in te dienen. Ook GroenLinks, SP en SGP hadden geen goed woord over voor de opstelling van Wolfsen.

Donner scherpte de aanval op de PvdA nog wat verder aan door duidelijk te maken dat een stem voor de LPF-motie een stem zou zijn tegen TBS. Vanuit de PvdA-fractie werd met pijnlijke grimassen gereageerd, maar hun stemgedrag lieten de sociaal-democraten niet door het spervuur van kritiek beïnvloeden.

Donner maakte verder nog bekend dat er op dit moment zeven ontsnapte TBS’ers vrij rondlopen, van wie er twee naar het buitenland zijn gevlucht. Al eerder heeft hij aan de Kamer aangegeven hoe hij het TBS-beleid denkt aan te scherpen. Zo zal er een veel uitgebreidere procedure worden gevolgd voordat TBS’ers met onbegeleid verlof mogen en zal er meteen actie worden ondernomen als zij niet op tijd terugkeren. „Maar risico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dan moeten we deze mensen afschrijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer