Steeds meer Rohingya bereiken Bangladesh
Door het geweld in Myanmar zijn in enkele weken tijd naar schatting 123.000 Rohingya-moslims naar Bangladesh gevlucht. De Verenigde Naties waarschuwen dat hulporganisaties worstelen met de massale toestroom van vluchtelingen.
De ontheemde Rohingya hebben opvang, voedsel en medische hulp nodig. Daar lijkt echter onvoldoende capaciteit voor te zijn. Een woordvoerder van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR stelde dat de vluchtelingenkampen vol zitten.
Volgens vluchtelingen hebben veiligheidstroepen hun huizen in de deelstaat Rakhine verbrand en hen verjaagd. De strijdkrachten in Myanmar zeiden eerder slechts te reageren op aanvallen van gewapende opstandelingen op legerkampen en politieposten. In Myanmar wonen ongeveer 1 miljoen Rohingya.
Vluchtelingen zeggen hun leven niet meer zeker te zijn in Myanmar. „We zijn naar een heuvel gevlucht toen het schieten begon. Het leger stak huizen in brand”, zei een 28-jarige boer uit het dorp Kyauk Pan Du. Hij vluchtte uiteindelijk per boot naar buurland Bangladesh.
De Europese Unie riep de autoriteiten dinsdag op hulporganisaties ongehinderd toegang te geven tot het crisisgebied. In Rakhine zijn 350.000 mensen afhankelijk van humanitaire hulp, aldus EU-commissaris Christos Stylianides.
De Rohingya die naar Bangladesh vluchten mogen niet worden teruggestuurd of gedeporteerd, benadrukte Stylianides. „De steun en bescherming voor deze vluchtelingen door de Bengaalse autoriteiten is cruciaal tot de situatie is gestabiliseerd en ze veilig terug kunnen.”
Ondertussen probeert de EU te bewerkstelligen dat weer hulp wordt geleverd aan Rakhine.