Vrees Noord-Korea ebt weg op beurzen
De Europese aandelenbeurzen toonden dinsdag herstel na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers schoven de zorgen over Noord-Korea aan de kant en durfden weer meer risico’s te nemen. Een overnamedeal tussen het Franse Schneider Electric en het Britse Aveva bood ook enige steun aan de handel.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 518,34 punten. De MidKap dikte 0,9 procent aan tot 793,93 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 0,8 en 0,2 procent. De Londense FTSE-index won 0,1 procent.
Grootste stijger in de AEX was oliedienstverlener SBM Offshore met een plus van 2,7 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM won 0,6 procent na een adviesverhoging door Bernstein. Telecomconcern KPN sloot de rij met een verlies van 0,6 procent.
Gemalto toonde wat herstel en won 1,6 procent. De digitaal beveiliger verloor in de afgelopen twee handelsdagen meer dan 15 procent aan beurswaarde door de vrees voor een nieuwe winstwaarschuwing.
In de MidKap voerde chiptoeleverancier ASMI de stijgers aan met een winst van 4 procent. Arcadis klom 3,7 procent. Het advies- en ingenieursbureau overweegt afscheid te nemen van zijn architectuurtak CallisonRTKL. Het bedrijf houdt zijn gehele strategie tegen het licht en praat de markt daar op 21 november over bij.
Grootste daler bij de middelgrote fondsen was bouwer BAM met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting volgde met een verlies van ruim 1 procent.
Bij de kleinere bedrijven klom Brunel ruim 3 procent. De detacheerder neemt het Australische SES Labour Solutions over. SES levert naast de olie- en gassector ook personeel voor de bouw en mijnbouw.
In Londen maakte Aveva een koerssprong van bijna 30 procent. Het Franse industrieconcern Schneider Electric (plus 0,6 procent) heeft na twee mislukte pogingen overeenstemming bereikt met het Britse softwarebedrijf over een overname.
Merck steeg meer dan 3 procent in Frankfurt. Het Duitse farmacie- en chemieconcern overweegt zijn divisie voor consumentenproducten deels of geheel te verkopen.
De euro was 1,1875 dollar waard, tegen 1,1915 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 47,79 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 52,46 dollar per vat.