Arrestatie van „hobbyspion” krijgt bizarre wending
De arrestatie vorige week van de 22-jarige Jimmy F. op verdenking van terroristische activiteiten krijgt een opzienbarende wending. Het ziet ernaar uit dat Brabander geen terrorist is, maar het tegenovergestelde: een belangrijke informant van veiligheidsdienst AIVD.
Het zou weleens kunnen uitgroeien tot hét woord van het jaar: hobbyspion. Dezer dagen zingt de term rond in de media. Immers: Jimmy F. is een hobbyspion. Althans, dat beweert in ieder geval zijn advocaat Karianne Bal. Vorige week lichtten antiterreureenheden F. van zijn bed in Zevenbergen, vlak bij Breda. Hij zou het brein zijn achter een kennelijk plan voor een aanslag in Rotterdam bij een optreden van de rockband Allah-Las. Dat festijn werd vorige week woensdagavond vanwege de terreurdreiging afgelast.
Maar het is allemaal niet wat het lijkt, zo schijnt deze dagen duidelijk te worden. Uit publicaties van de Volkskrant en de NOS vandaag rijst het beeld dat Jimmy F. allerminst een terrorist is, maar dat hij de autoriteiten juist helpt lieden met kwaadaardige plannen op te sporen.
Opvallend genoeg meldt de Volkskrant –op basis van gesprekken met anonieme bronnen– dat Jimmy F. de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tipte over de 30-jarige terreurverdachte Jaouad A. Die man werd in december vorig jaar in zijn woning in Rotterdam gearresteerd. Hij was in het bezit van een geladen kalasjnikov en een groot schilderij met daarop de IS-vlag.
Hbo-student Jimmy F. zou onlinegesprekken met Jaouad A. hebben gevoerd en er zo achter zijn gekomen dat A. gevaarlijk was. Met F.’s goedkeuring zouden F.’s computer en telefoon in beslag zijn genomen zodat de autoriteiten er bewijsmateriaal af konden halen. F. is volgens zijn advocaat in die zaak gehoord. Het OM ontkent dat, aldus de Volkskrant.
De autoriteiten hadden kunnen weten dat F. geen terrorist is, aldus zijn advocate in de Volkskrant. Hij had vorige week in verband met de terreurdreiging in Rotterdam niet hoeven worden opgepakt, vindt ze. „Er zijn ontmoetingen en telefonische contacten geweest tussen Jimmy en de AIVD. De AIVD had al deze heisa over die terreurdreiging in Rotterdam kunnen voorkomen. De politie had kunnen weten dat mijn cliënt helemaal geen terrorist is, maar juist een terroristenjager.”
Jimmy F. voelde zich „een verzetsstrijder”, omschrijft de NOS de man vandaag. F. zou zich op internet anders voordoen en zo belangrijke informatie van terroristen ontfutselen. „Tja, ik ben een blanke bekeerling”, beweert Jimmy. „Ik ben slim en ik heb goede ideeën.”
De NOS beschrijft hoe F. op 1 augustus via berichtenservice Telegram in contact komt met ene Ayoub uit Spanje. Al snel wisselen ze ideeën uit over de beste manier om aanslagen te plegen. Het valt op dat de F. veel vragen stelt: hij lijkt te willen achterhalen wat Ayoub van plan is en wat hij daarvoor nodig heeft. Jimmy bluft dat hij aan wapens kan komen en dat hij zelf bommen kan maken. Maar een andere kennelijke hobbyspion laat de NOS weten dat Ayoub óók een hobbyspion is. De AIVD wil tegenover de NOS niet reageren.