Binnenland

Preventie zelfmoord onder jongeren in Oldebroek is succesvol

Om het aantal zelfmoorden onder jongeren in de gemeente terug te dringen, kwam de Veluwse gemeente Oldebroek twee jaar geleden met een speciale werkgroep. Dat heeft effect: in de tussentijd zijn er geen zelfdodingen van jongeren meer geweest.

Roel Kleine
31 August 2017 21:01Gewijzigd op 16 November 2020 11:21
Een werkgroep probeert het aantal zelfmoorden onder jongeren in Oldebroek terug te dringen. Daarbij is het bestrijden van eenzaamheid een belangrijk aandachtspunt. beeld Tyler Olson
Een werkgroep probeert het aantal zelfmoorden onder jongeren in Oldebroek terug te dringen. Daarbij is het bestrijden van eenzaamheid een belangrijk aandachtspunt. beeld Tyler Olson

De Gelderse plaats werd in 2014 en 2015 geconfronteerd met vijf zelfmoorden van jongeren in anderhalf jaar tijd: vier jongens en een meisje in de leeftijd van 16 tot en met 21 jaar. Voor de gemeente waren deze gebeurtenissen aanleiding om een taskforce jeugd te benoemen, met daarin onder anderen familieleden en vrienden van de zelfmoordplegers, een straathoekwerker en een predikant van de plaatselijke kerk.

„De zelfdodingen hebben onder meer te maken met machteloosheid en uitzichtloosheid”, zegt burgemeester Hogendoorn van Oldebroek. „Jongeren kunnen bijvoorbeeld geen werk krijgen en vluchten dan in drugs. Hier in de omgeving heerst een hoog arbeidsethos. Je telt nauwelijks mee als je geen werk hebt.” Wethouder Van de Weg bevestigt dit beeld. „Van hun vrienden hoorden we dat de jongeren die zelfmoord pleegden psychisch niet goed in hun vel zaten. Ze hadden het gevoel dat ze met hun verhaal nergens terechtkonden en ze voelden zich eenzaam.”

Volgens straathoekwerker Lambert Jongetjes, die ook betrokken is bij de taskforce, komt eenzaamheid veel voor bij jongeren in de gemeente. „Ik heb daar niet echt een onderzoek naar gedaan, maar ik spreek natuurlijk veel jongeren. Veel eenzame jongeren hebben een laag zelfbeeld en weinig vertrouwen. Ook al beweeg je je in groepen, toch kun je dan nog eenzaam zijn.”

Prijsvraag

De taskforce jeugd strijdt samen met de gemeente tegen deze eenzaamheid. Burgemeester Hogendoorn: „We proberen jongeren aan een baan te helpen. Ook houden bijvoorbeeld voetbaltrainers kwetsbare jongeren in de gaten. Aandacht voor elkaar is nodig, net als het bespreken van problemen.”

Daarnaast organiseerde de werkgroep onlangs nog een speciale avond over suïcide. „We willen inwoners betrekken bij het probleem”, zegt wethouder Vos.

De gemeente heeft inmiddels een ”Prijsvraag tegen eenzaamheid” uitgeroepen. Inwoners kunnen ideeën aanleveren om meer om te zien naar naasten die dat nodig hebben. Met de prijsvraag wil de gemeente stimuleren dat mensen die (nog) niet vanzelf meedoen, meer betrokken raken bij de buurt, de kerk of de vereniging. Volgens de wethouder komt eenzaamheid namelijk minder voor bij inwoners met een kerkelijke achtergrond. „In de kerken gaan de mensen mee in een gemeenschap, ze blijven er meer bij betrokken.”

Volgende maand gaat ook een campagne voor jongeren van start onder het motto ”Luister je wel?” Met billboards en spotjes op de radio worden jongeren opgeroepen om niet langs elkaar heen te lopen, maar oog te hebben voor elkaar.

Preventief bezig

Gemeenschapszin is belangrijk om eenzaamheid te bestrijden. Straathoekwerker Jongetjes noemt het een mooi streven van de gemeente om de burgers zo veel mogelijk bij het probleem te betrekken. „De kracht van deze actie zit hem in het preventief bezig zijn. Het is heel belangrijk dat je als inwoner om je heen blijft kijken. Op die manier kun je elkaar helpen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer