Raket duwt Noord-Korea verder in isolement
De raket die Noord-Korea dinsdagochtend afvuurde, die over Japan vloog en uiteindelijk na 2700 kilometer in de oceaan viel, heeft voor flink tumult gezorgd. Het is de zoveelste keer dat Pyongyang met de lancering van een projectiel de rest van de wereld tegen zich in het harnas jaagt.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt dinsdagmiddag in New York in spoedberaad bijeen. De Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN legde op voorhand de schuld bij de Verenigde Staten. De VS werkt toe naar „een extreem explosief niveau”, zei hij. En dus is Noord-Korea gerechtigd te reageren met „zware tegenmaatregelen”, aldus Han Tae Song op een VN-conferentie over ontwapening in Genève.
Maar Kim Jung-un en zijn paladijnen raken steeds verder geïsoleerd. Jarenlange bondgenoot China liet zich niet horen, maar Japan en Zuid-Korea des te meer. De geschrokken Japanse premier Abe belde met de Amerikaanse president Trump. Het Witte Huis gaf na afloop van het onderhoud een verklaring uit: alle opties tegen Noord-Korea zijn mogelijk na de duidelijke boodschap van Pyongyang.
De Europese Unie veroordeelde de lancering van de ballistische raket voor de middellange afstand bij monde van haar buitenlandchef Frederica Mogherini. De EU wil in samenwerking met de Veiligheidsraad kijken hoe de actie van Noord-Korea van een passend antwoord kan worden voorzien.
Namens de Verenigde Naties veroordeelde secretaris-generaal Antonio Guterres de vlucht van de raket. Het afschieten ervan heeft namelijk een onmiddellijk effect: het maakt de dialoog vrijwel onmogelijk. Ook vanuit Rusland klonk kritiek. De Koreanen moeten zich houden aan de afspraken binnen de VN, aldus Moskou.