Buitenland

Congolese rebellen veroveren Bukavu

Congolese rebellen hebben woensdag de Oost-Congolese stad Bukavu veroverd op de regeringstroepen van brigadegeneraal Mbuza Mabe. Veel van Mabes soldaten zouden zich gevoegd hebben bij de strijdmacht van rebellenleider Jules Mutebusi, anderen zijn naar huis gegaan of op de vlucht geslagen. Ook de generaal zou zijn gevlucht.

Buitenlandredactie
3 June 2004 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

Mutebusi kreeg hulp van een strijdmakker uit de tijd dat hij in de verzetsbeweging RCD zat en de streek onveilig maakte, generaal Laurent Nkunda. Beiden verklaarden gehandeld te hebben uit onvrede over de slechte behandeling door de plaatselijke legerleiding.

Gisterochtend vonden er op grote schaal plunderingen plaats, onder meer in opslagplaatsen van het Wereldvoedselprogramma. Tussen de 2000 en 3500 mensen zijn de grens met Rwanda over gevlucht.

In de Congolese hoofdstad Kinshasa hebben woensdag honderden personen op gewelddadige manier hun woede geuit over de val van Bukavu. Zij betoogden voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. De demonstranten zeiden dat de VN de verovering van de stad door opstandige soldaten hadden moeten voorkomen.

Veel opstandelingen zijn etnisch Tutsi. Zij voelen zich bedreigd en zoeken steun bij Rwanda. De Congolese president Joseph Kabila beschuldigde buurland Rwanda ervan verantwoordelijk te zijn voor het geweld in Bukavu, dat vlak bij de grens ligt. Tijdens de vijf jaar durende burgeroorlog steunde Rwanda de rebellenbeweging RCD, die toen grote delen van Oost- en Noordoost-Congo in handen had. Rwanda ontkent elke betrokkenheid.

Mutebusi’s troepen raakten een week geleden voor het eerst slaags met de strijdkrachten van Mabe in Bukavu. In drie dagen van gevechten die daarop volgden vielen 39 doden en 81 gewonden. Na tussenkomst van de VN, die de rebellen opdracht gaven in het door hen beheerste stadsdeel te blijven, kwam er vrijdag een voorlopig eind aan de strijd.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan veroordeelde het geweld en riep de strijdende partijen op zich te houden aan het afgesproken bestand. De burgeroorlog in Congo werd vorig jaar juni beëindigd met de afspraak dat de regering en de rebellen samen een regering van nationale eenheid zouden vormen en dat de rebellenlegers zouden worden opgenomen in de reguliere strijdkrachten. Mutebusi kreeg in het nieuwe leger de rang van kolonel. Nadat zijn aanhangers in de provincie Zuid-Kivu slaags waren geraakt met die van zijn meerdere, de voorganger van Mabe, werd hij geschorst.

Naar verluidt wil de voormalige rebellenchef van Mutebusi en Nkunda, RCD-leider Azarias Ruberwa, gaan bemiddelen. De voormalige vijand van Kinshasa is sinds de vredesovereenkomsten vice-president van Congo. Een internationaal comité dat toezicht houdt op de naleving van de Congolese vredesakkoorden, het CIAT, hoopt dat door de missie van Ruberwa „de legitieme, burgerlijke en militaire autoriteiten hun gezag en functies kunnen uitoefenen in de provincie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer