Militair gezien is de oorlog in Syrië voorbij (en de winnaar heet Assad)
Het is geen geheim dat de boycot tegen Qatar het werk was van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Door deze boycot werd het conflict met Iran verder op de spits gedreven, omdat Iran de zijde van Qatar koos.
Saudi-Arabië lijkt ondertussen de strijd tegen haar eigen sjiieten verder op te voeren. Deze sjiieten wonen vooral in het olierijke oosten van het Saudische koninkrijk.
Het bezoek dat de invloedrijke Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr onlangs aan Saudi-Arabië bracht, veroorzaakte in het Midden-Oosten zowel verbazing als verwarring. Niet het minst in Teheran. Muqtada al-Sadr behoort tot een beroemde familie in Irak die ayatollah’s voortbracht. Recentelijk uitte hij zijn reserves over Iran.
Muqtada al-Sadr werd in Saudi-Arabië met alle egards ontvangen. De vraag is hoe men deze Saudische uitnodiging dient te interpreteren? De positieve uitleg luidt dat Saudi-Arabië via deze sjiitische geestelijke de spanningen met Iran wil verminderen. Pessimisten echter vermoeden boze Saudische opzet. Volgend jaar zullen er in Irak verkiezingen plaatsvinden en Saudi-Arabië zou erop uit zijn om de Irakese sjiieten intern te verdelen.
De Iraanse krant Kayhan beschuldigde Muqtada al-Sadr ervan dat hij zichzelf aan Saudi-Arabië had verkocht. De krant voorspelde dat zijn Saudische bezoek hem veel stemmen zou kosten.
Saudi-Arabië probeert de regionale invloed van Iran te beperken en had lange tijd alle kaarten op Syrië gezet. Militaire analisten stellen echter dat de oorlog in Syrië feitelijk reeds voorbij is. De winnaar is: Assad. En met hem dus Iran. Vanuit Saudisch oogpunt is Syrië verloren. Daarom heeft het land de focus verlegd naar Irak.
Het is vooral Turkije dat nog actief is in Syrië. In het verleden gebeurde dit samen met Saudi-Arabië. Turkije heeft echter tijdens de boycot van Qatar ondubbelzinnig de zijde gekozen van Qatar en daarmee alle Saudische sympathie verspeeld. Ook in Syrië. Daarom besloot het Saudische koninkrijk om zich op Irak te concentreren om hier de Iraanse invloed in Bagdad te beperken.
Muqtada al-Sadr heeft naast politieke ook religieuze redenen om zich van Iran te distantiëren. Ten onrechte worden Irakese sjiieten afgeschilderd als één blok dat een Iraanse vijfde colonne vormt. In Iran wordt ayatollah Khameini gezien als de persoon die namens de Mahdi regeert. Iemand met goddelijke legitimatie dus. Ayatollah al-Sistani heeft dit idee echter altijd afgewezen. Al-Sistani is 87 jaar en achter de schermen is reeds de stoelendans begonnen over zijn opvolging. Muqtada al-Sadr wordt in dit spel genoemd en zoekt regionale steun.
De Irakese stad Najaf is voor Irakese sjiieten het belangrijkste spirituele centrum. Het is daarom veelbetekend dat Saudi-Arabië onlangs aankondigde dat het in deze stad een consulaat wil openen. Tot woede van Iran. Allemaal indicaties die erop wijzen dat de strijd tussen Iran en Saudi-Arabië weleens zou kunnen uitbarsten in Irak.