Palestijnen en Israël praten over veiligheid
Israëlische en Palestijnse veiligheidsfunctionarissen zijn de afgelopen nacht enkele uren bijeengeweest. Over de inhoud van het gesprek zijn geen mededelingen gedaan.
Vorige week waren de partijen voor het laatst bijeen. Volgens de Israëlische zender Channel Two eisten de Palestijnen dat hun leider Arafat Ramallah weer uit mag.
Arafat kreeg in december een reisverbod opgelegd. Hij verbleef tot zondag in een pand in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Sindsdien mag hij weer naar buiten, maar Palestijnen vinden dat nog onvoldoende. Arafat gaf toch het groene licht voor een nieuwe ontmoeting met Israël nadat buitenlandcoördinator Solana van de Europese Unie zich er sterk voor had gemaakt.
De VN-Veiligheidsraad kwam dinsdagavond bijeen om zich te beraden over de gespannen situatie in het Midden-Oosten, maar heeft nog geen besluiten genomen. De vergadering werd woensdag voortgezet. Arabische landen hadden om de vergadering gevraagd gezien de lange reeks van incidenten waarbij de afgelopen weken tientallen mensen zijn gedood.
Op de Westelijke Jordaanoever kwam het woensdagochtend tot een schietpartij, waarbij een Palestijnse man om het leven kwam. Israëlische militairen schoten hem bij een vluchtelingenkamp in de buurt van Nablus neer.
De Amerikaanse president Bush heeft woensdag het initiatief geprezen van de Saudische kroonprins Abdallah bin Abdul Aziz. Bush sprak telefonisch met Abdallah. „De president prees de ideeën van de kroonprins over volledige normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Arabische wereld zodra een allesomvattend vredesakkoord is bereikt”, zei Bush’ woordvoerder Ari Fleischer. De Israëlische premier, Sharon, noemde het een interessant idee. Javier Solana bespreekt het woensdag in Saudi-Arabië.
Abdullah verduidelijkte dinsdag zijn initiatief in een interview met het Amerikaanse weekblad Time. Volgens hem moet een vredesmacht de Palestijnen en Israëliërs scheiden, waarna beide partijen aan de onderhandelingstafel moeten verschijnen om tot een defenitieve vrede te komen.
In het vraaggesprek waarschuwde hij voor het uitschakelen van Arafat. Dat zou een aardbeving veroorzaken in de Arabische en de moslimwereld, zei Abdallah. Premier Sharon heeft de Palestijnse leider eerder „irrelevant” verklaard en zei te betreuren Arafat niet te hebben gedood in Libanon in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
Ook in Israël is het initiatief met interesse ontvangen. Na een gesprek met premier Sharon zei Solana dat de minister-president bereid is met iedere Saudische leider het vredesvoorstel te bespreken.
Jordanië en Egypte, de enige Arabische landen die vrede hebben gesloten met Israël, hebben de Israëlische regering opgeroepen „positief te reageren” op Abdallahs ideeën.