Speurhonden in Turkije aangekomen
Een team van de Nederlandse zoekhondenstichting Signi is aangekomen in Turkije. Het team is de komende week in het land om te helpen zoeken naar de vermiste Joey Hofmann uit Haaksbergen. Dat gebeurt op eigen initiatief maar wel in overleg met de familie en met de Turkse en Nederlandse politie.
Zaterdagavond even na 19.30 uur liepen de Mechelse herders Paddle en Power vrolijk rond op de luchthaven van Adana. Zij waren even daarvoor met hun begeleiders aangekomen. De derde, labrador Salto, en zijn begeleider worden iets later op de avond verwacht. De honden zijn in twee vliegtuigen vervoerd naar het land; er mogen niet meer dan twee honden op één vlucht.
De stichting uit het Brabantse dorp De Rips (gemeente Gemert-Bakel) is sinds 2004 actief en wordt geleid door de dierenarts Esther van Neerbos en de paraveterinair uit haar praktijk, Janette Kruit. Samen met vrijwilliger Martijn Verhoef gaan ze in gebied nabij de Turkse badplaats Silifke zoeken naar sporen van Hoffmann (21), die al ruim een maand niet meer is gezien.
Zondag gaat het team overleggen met de autoriteiten in het gebied. De bedoeling is dat ze in de loop van de middag het terrein gaan verkennen. Mogelijk gaan ze maandag in de vroege ochtend zoeken in de bergen achter de kust bij het plaatsje Narlikuyu, waar Hoffmann een echtpaar uit Haaksbergen zou helpen een huis te bouwen. Sinds 8 juli is niets meer van hem vernomen.
De speurhonden van Signi zijn sinds 2004 ingezet bij zoekacties in onder meer Japan, Thailand en Sri Lanka (tsunami’s 2004 en 2011), Nepal (aardbeving, 2012), de Filipijnen (na de tyfoon Haiyan in 2013) en Haïti (aardbeving 2010), maar ook na natuurrampen in de Verenigde Staten, Pakistan, Turkije en Marokko. Daar werden op aanwijzingen van de honden honderden vermisten onder het puin of onder modderlagen vandaan gehaald.
Signi werkt bij voorkeur met Mechelse herders. Ze hebben volgens Van Neerbos van alle rassen het beste reukvermogen, zijn zeer taakgericht en hebben een goed uithoudingsvermogen. Ook labradors zijn daarvoor trouwens geschikt. De warme omstandigheden in Turkije zijn volgens haar geen probleem.