Botsing VVD en PvdA over werkgelegenheid
VVD en PvdA zijn woensdag hard in botsing gekomen over de werkgelegenheid. PvdA-leider Bos presenteerde voor een debat vanavond een werkgelegenheidsplan, maar volgens zijn VVD-collega Van Aartsen maakt hij geen echte keuzes zolang hij zich niet distantieert van de vakbeweging.
Zelf had Van Aartsen dinsdagavond tijdens een VVD-bijeenkomst geen moeite de vakbeweging de les te lezen. Hij zei het met D66-minister Brinkhorst (Economische Zaken) eens te zijn dat het poldermodel -uitgebreid sociaal overleg met werkgevers en werknemers- moet worden afgezworen. Van Aartsen vindt het onverantwoord dat de bonden niet mee willen werken aan een korter prepensioen.
„Sinds wanneer bent u de vakbond van de extra werkloos- heid?” zo vroeg hij in de richting van FNV-voorzitter De Waal, die dreigt met nieuwe looneisen. Volgens Van Aartsen zou PvdA-leider Bos nog veel eerder dan De Waal moeten kiezen voor hervormingen, lagere loonkosten en dus extra werkgelegenheid. „Maar als het erop aankomt, sloft hij achter De Waal aan het poldermoeras in.”
Bos daarentegen meent dat hij met zijn vanmorgen gepresenteerde plan een degelijk alternatief voor het kabinetsbeleid op tafel legt. De PvdA-leider kan het beeld dat Van Aartsen van hem schetst, „totaal niet plaatsen.”
De sociale partners hebben al veel bereikt, vindt Bos. „Het tempo waarin ouderen aan het werk gaan is hard gestegen. De leeftijd waarop mensen stoppen met werken, is eveneens omhooggegaan.” Het kabinet zou er beter aan doen de werkgevers en werknemers niet langer te frustreren, zoals het nu doet, maar te stimuleren, stelt Bos.
Dat zijn partij geen eigen keuzes maakt, bestrijdt de PvdA-leider. In het vanmorgen gepresenteerde plan ”De PvdA kiest voor werk” maakt de partij duidelijk wat ze wil. Dat is in de eerste plaats invoering van een zogeheten werkbonus. Dat is een korting van 500 euro op de loonbelasting van werknemers, die afloopt naarmate men meer verdient. Verder denkt de PvdA meer jongeren aan het werk te krijgen, wil ze meer banen creëren in het vmbo en kinderopvang goedkoper maken.
De werkgelegenheid zal hierdoor „substantieel” stijgen, zei Bos vanmorgen. Hij rekent op een groei van tienduizenden tot 100.000 banen.
De kosten van het plan bedragen ongeveer 4 miljard euro. Dat bedrag wordt terugverdiend door de belastingaftrek van pensioenpremies te versoberen, de onroerendezaakbelasting niet af te schaffen en de grijzekentekenfaciliteit te beëindigen. De maatregelen kunnen zo binnen de begroting worden gefinancierd. „Het kost dus niets extra”, aldus Bos.
GroenLinks-leider Halsema wil eveneens nieuwe banen scheppen door werkgevers te belonen voor het in dienst nemen van uitkeringsgerechtigden. Zij krijgen twee jaar lang een belasting- en premiekorting van 2000 euro. Met 200 miljoen euro denkt GroenLinks zo 10.000 mensen aan werk te kunnen helpen. Halsema sprak van een ”Balkenende-bonus”.