President Zuma overleeft motie van wantrouwen
Jacob Zuma blijft aan als president van Zuid-Afrika. Hij overleefde dinsdag een motie van wantrouwen waar het parlement anoniem over stemde. Slechts 177 van de 400 parlementsleden stemden voor de motie, aldus lokale media. 201 stemmen waren nodig om de 75-jarige president naar huis te kunnen sturen.
Oppositiepartij Democratische Alliantie eist al maanden dat Zuma opstapt en hoopte dat een anonieme stemming daarbij zou helpen. Zo hoefden leden van de regeringspartij ANC, waarbinnen Zuma eveneens onder vuur ligt, hun leider niet openlijk af te vallen. Toch bleven voldoende partijgenoten achter Zuma staan. Slechts dertig ANC-leden zouden voor het vertrek van hun leider hebben gestemd.
Zuma, die zelf niet bij de stemming aanwezig was, reageerde opgetogen en triomfantelijk. „We hebben opnieuw laten zien dat het ANC de partij is van het volk. We zijn trouw aan elkaar en de oppositie kan daar niet zomaar tussenkomen. Het is moeilijk om ons te verslaan. De oppositie voert propaganda door te zeggen dat het ANC niet meer gesteund wordt door het volk. Maar dat is hun eigen verbeelding. We worden gesteund door een overweldigende meerderheid.”
Parlementariërs van de regeringspartij begonnen nog voordat de uitkomst van de stemming bekend was te zingen en dansen. Buiten het parlement waren dinsdag op meerdere plaatsen in Zuid-Afrika betogers op de been. Zij blokkeerden wegen in steden als Pretoria en Johannesburg.
De stemming volgde op een twee uur durend debat waarin het functioneren van de president centraal stond. Zuma overleefde al eerder soortgelijke moties, al waren die nooit anoniem. De president ligt onder vuur vanwege meerdere kwesties, waaronder vermeend wanbeleid, beschuldigingen van corruptie en het ontslaan van de populaire minister van Financiën Pravin Gordhan.
Sommige analysen hadden er al op gerekend dat de president de stemming van dinsdag zou overleven. Zuma zwaait in december sowieso af als leider van het ANC, de partij die sinds het einde van de apartheid in 1994 doorlopend aan de macht is. Zijn mandaat als president loopt in 2019 af.