Buitenland

Terreuralarm in Frankrijk wegens D-day

Voor heel Frankrijk geldt met ingang van dinsdag fase rood van het antiterreurplan Vigipirate. In Normandië wordt de waakzaamheid langzaam opgeschroefd naar de hoogste alarmfase: scharlaken.

Buitenlandredactie
2 June 2004 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:17
PORTSMOUTH – Materieel uit de Tweede Wereldoorlog stond gisteren te wachten om in het Zuid Engelse Portsmouth aan boord te gaan voor verscheping naar Normandië. Daar worden komende zondag grootscheepse herdenkingen gehouden van de invasie in juni 1944.
PORTSMOUTH – Materieel uit de Tweede Wereldoorlog stond gisteren te wachten om in het Zuid Engelse Portsmouth aan boord te gaan voor verscheping naar Normandië. Daar worden komende zondag grootscheepse herdenkingen gehouden van de invasie in juni 1944.

Het terreuralarm is noodzakelijk vanwege de herdenking van de zestigste verjaardag van de geallieerde invasie op 6 juni 1944 in Normandië.

Voor de plechtigheid komen zeventien staatshoofden en regeringsleiders naar Frankrijk, onder wie de presidenten Bush van de Verenigde Staten en Poetin van Rusland, koningin Beatrix, koningin Elizabeth van Engeland, en de koningen Harald van Noorwegen en Albert van België. Ook bondskanselier Schröder van Duitsland woont de herdenking bij.

Tot nu toe gold de alarmfase rood alleen op de Franse vliegvelden en spoorwegstations. Ditmaal geldt ze voor het gehele land.

Vanaf middernacht worden identiteits- en bagagecontroles uitgevoerd op Franse treinen, met name die met bestemmingen in Normandië. Auto’s worden gecontroleerd bij de grenzen en de toegangen tot tolwegen. Er worden 1000 extra politieagenten op de been gebracht en ook het leger wordt ingezet voor beveiligingstaken.

Heel Normandië gaat langzaam maar zeker op slot. Op de stranden bij Arromanches, waar alle staatshoofden zondag gezamenlijk een plechtigheid bijwonen, wordt een enorme tribune gebouwd. Nu al wemelt het er van de agenten en gendarmes.

Op zee patrouilleren marineschepen tussen Calais in het Kanaal en Roscoff op de punt van Bretagne. Het luchtruim tussen Cherbourg en Deauville gaat dicht. Op de kust zijn voor de controle hele radarbatterijen verschenen, met bewapende Mirage-straaljagers, helikopters en raketten in de aanslag.

Ongeveer 9000 Franse militairen komen naar Normandië, van wie het merendeel wordt ingezet voor beveiliging, afzetting en hulpverlening. Onder hen zijn hondenteams, equipes van de explosievenopruimingsdienst, eenheden voor bestrijding van nucleaire, bacteriologische en chemische aanslagen en personeel van veldhospitalen. De anderen defileren. Daarbij komen nog eens 6300 gendarmes, 2300 politieagenten en de persoonlijke bewaking van de staatshoofden en hun 20.000 genodigden.

De Amerikanen hebben inmiddels twee bases met 1700 eigen militairen aan de kust opgezet. Tien jaar geleden leidde dat tot spanningen tussen de Fransen en de Amerikanen, omdat de laatsten zich als olifanten in een porseleinkast gedroegen en zich van de Fransen weinig aantrokken.

Een groot vuurwerk in 25 Normandische kuststeden tegelijkertijd luidt 5 juni ’s avonds de herdenking in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer