Buitenland

Tunnel Brussel dicht om vallende brokstukken

Het is de angst van elke automobilist in Brussel: instortende tunnels in het centrum van de stad. Wegens vallende brokstukken sloten politie en brandweer dinsdagmiddag de 570 meter lange Rogiertunnel af. Er vielen geen slachtoffers en er werden geen auto’s beschadigd.

ANP
1 August 2017 18:18Gewijzigd op 16 November 2020 11:08

Brussel heeft een twintigtal lange tunnels voor de doorstroming van het verkeer. De langste, de Leopold II-tunnel, loopt 2,5 kilometer onder de grond. Ook de Belliardtunnel mag er met 2143 meter zijn. Maar het stelsel is dringend aan renovatie toe. Volgens ondernemersorganisatie Voka is de staat van het systeem „middeleeuws”.

De afgelopen jaren waren er verschillende incidenten in verschillende tunnels. Er vielen betonplaten naar beneden, of er sijpelde wegens rot water binnen. De 600 meter lange Montgomerytunnel bleef tien maanden dicht omdat een dakplaat verzakt was. De Stefaniatunnel is voor een jaar gesloten vanwege scheurtjes in het plafond. Op Twitter is de hashtag #tunnelgate populair.

Volgens de woordvoerster van beheerder Brussel Mobiliteit zijn de brokstukken in de Rogiertunnel het gevolg van werkzaamheden bovenop de tunnel. Er wordt een waterdichtende laag aangebracht. Eind 2015 vielen er ook al eens brokstukken uit het plafond van de zestig jaar oude Rogiertunnel. Daarom neemt de dienst „het zekere voor het onzekere” en wordt onderzocht of het probleem zich zou kunnen herhalen.

Het gewest heeft beloofd de komende tien jaar alle tunnels onder handen te zullen nemen. Dat gaat vijftig tot zestig miljoen euro per jaar kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer