Buitenland

In Rome blijft de kraan voorlopig open

Een zucht van opluchting in Rome: de inwoners worden niet op waterrantsoen gezet. Het waterbedrijf mag blijven pompen uit het Meer van Bracciano. Dat heeft de gouverneur van Lazio besloten. Maar het moet wel allemaal minder. Want de watervoorraad is niet onuitputtelijk.

Ewout Kieckens
31 July 2017 15:20Gewijzigd op 16 November 2020 11:08
Strandgangers hebben met steentjes een alarm over het Meer van Bracciano op de kant geschreven. Het waterpeil in het meer daalt, maar door de droogte blijft het water nodig als drinkwater.  beeld EPA, Massimo Percossi
Strandgangers hebben met steentjes een alarm over het Meer van Bracciano op de kant geschreven. Het waterpeil in het meer daalt, maar door de droogte blijft het water nodig als drinkwater.  beeld EPA, Massimo Percossi

Ruim een week ging het in Rome om de vraag: wordt de kraan van 1,5 miljoen inwoners acht uur per dag dichtgedraaid? Ook ziekenhuizen en de brandweer, die toch al in de weer zijn met de onophoudelijke bosbranden rondom de stad, zouden kunnen worden getroffen.

Het regionaal bestuur van Lazio, waarin Rome ligt, stelde het gemeentelijk waterbedrijf vorige week een ultimatum. Het bedrijf zou vanaf zaterdag geen water meer mogen tappen uit het Meer van Bracciano. Het meer, dat op 35 kilometer afstand van Rome ligt en populair is bij Nederlandse vakantiegangers, zou de kritische ondergrens hebben bereikt. „Wij tappen dagelijks 1100 liter per seconde, wat overeenkomt met een daling van het waterpeil met 1,5 millimeter. Maar ook door verdamping verdwijnen er millimeters. Bovendien is het meer 164 meter diep”, zei de directeur van het waterbedrijf, die tegen een verbod was.

Als het Meer van Bracciano zou wegvallen als waterreservoir zou Rome op waterrantsoen moeten. Dat wilde uiteraard ook Virginia Raggi niet. De burgemeester van Rome kan niet toezien dat ook deze basisvoorziening in de hoofdstad niet functioneert. Momenteel is er al een crisis rond het openbaarvervoerbedrijf in de Italiaanse hoofdstad. De directeur trad vorige week af omdat hij geen medewerking krijgt om het bedrijf op te schonen. Ook bij de vuilnisophaaldienst gaat het niet goed.

Deskundigen vinden de verlaging van het waterpeil in het meer zorgelijk. Het niveau ligt al 90 centimeter lager dan een jaar geleden. Zichtbaar is hoe grote ‘stranden’ zijn ontstaan. Er zijn trouwens ook illegale pompinstallaties boven water gekomen waarmee sommige boeren aangrenzend land bevloeien. Daarvoor is een gerechtelijk onderzoek gestart.

Rome lijdt al maanden onder de droogte. Toch zou de watervoorziening geen probleem moeten zijn. Lazio is rijk bedeeld met rivieren en meren, gevoed door het hooggebergte van de Apennijnen. Dat water geen probleem is, blijkt ook uit de ruim 2000 tappunten in de stad die dag en nacht openstaan. Daarnaast zijn er honderden, veelal monumentale, fonteinen. Een deel van die waterpartijen is de afgelopen week afgesloten. Ook het Vaticaan besloot vorige week de twee fonteinen op het Sint-Pietersplein, en andere drinkbronnen in de ministaat af te sluiten.

Het water dat wegstroomt via fonteinen en openbare kranen, valt in het niet bij de totale behoefte. Het probleem zit vooral in slechte waterleidingen. Voordat het water bij de huishoudens in Rome aankomt, is al 44,4 procent weggelekt, zo maakte de natuurvereniging Legambiente vrijdag bekend. Dat mag het waterbedrijf, dat voor de helft in private handen is, zich toerekenen. Het investeert nauwelijks meer in het systeem. Legambiente schrijft dat zes jaar geleden de leidingen ook lekten, maar toen voor 27 procent.

Vrijdag kwam de gouverneur terug op zijn woorden. Het Meer van Bracciano mag voorlopig toch worden gebruikt, maar niet meer dan 400 liter per seconde. En vanaf eind volgende week moet die hoeveelheid zijn teruggebracht tot 200 liter per seconde. Nu maar hopen dat het in augustus gaat regenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer