Inwoners Roosendaal kampen met drugsoverlast
Een op de acht inwoners van Roosendaal heeft vorig jaar veel overlast ervaren van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Van alle inwoners van 15 jaar en ouder in de Brabantse gemeente gaf 13 procent aan met dit soort overlast te kampen.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van de CBS-Veiligheidsmonitor, een jaarlijkse enquête waarin deelnemers worden bevraagd over zaken als overlast in de buurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over de politie en preventie. Het gaat daarbij om steden waar meer dan 70.000 mensen wonen.
Van alle 70.000-plusgemeenten gaf 5 procent van de bevolking aan drugsoverlast te hebben ervaren in 2016. Dat is volgens het CBS 2 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.
In de top zes van gemeenten waarvan de inwoners veel drugsoverlast ervoeren staan naast Roosendaal ook Rotterdam en de vier grootste Limburgse steden Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen. In die gemeenten gaf 8 tot 10 procent van de bevolking aan last te hebben gehad van drugsgebruik en -handel.
Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat de overlast in Maastricht wel een stuk is verminderd in de afgelopen jaren. Tussen 2013 en 2016 halveerde het percentage Maastrichtenaren dat aangaf veel overlast te hebben van drugsgebruik of drugshandel in de buurt, van 20 naar 10.
In Sittard-Geleen verdubbelde daarentegen de ervaren overlast in deze periode van 5 naar 10 procent. Volgens het CBS waren er in de andere gemeenten met 70.000 inwoners of meer geen wezenlijke veranderingen in deze jaren.