CU houdt Blokland als lijstaanvoerder
De ChristenUnie handhaaft Blokland als lijstaanvoerder bij de Europese verkiezingen.
Dat heeft het partijbestuur vrijdag bekendgemaakt. Na kennisname van het onderzoek door Deloitte & Touche stelt het vast „dat er niet gesproken kan worden van fraude.” De administratie van Blokland en Van Dam met betrekking tot het gebruik van hun onkostenvergoedingen blijkt „gebrekkig” te zijn, maar „de integriteit van onze lijsttrekker staat niet ter discussie”, aldus partijvoorzitter Van Daalen.
Van de zes gedragsregels die de Nederlandse europarlementariërs in 1999 in de vorm van een code overeenkwamen, heeft Blokland er één overtreden, te weten de afspraak om transparant te zijn over het gebruik van Europese onkostenvergoedingen en daar jaarlijks helder verslag van te doen, stelt Van Daalen. „Door de gebrekkige transparantie is niet met zekerheid vast te stellen of er op onderdelen een bovenmatige vergoeding is ontvangen. Blokland heeft daarom toegezegd een door een onafhankelijke derde nader te bepalen bedrag, waarover twijfel zou kunnen bestaan, terug te storten.”
Wat betreft de ontvangen kilometervergoedingen gaat Van Daalen ervan uit „dat er inderdaad een bedrag teruggestort zal moeten worden.” Volgens de partijvoorzitter komt dat doordat Blokland zijn kilometerprijs aanvankelijk berekende op grond van een zeer korte afschrijvingstermijn van zijn auto. „Toen de auto eenmaal was afgeschreven, bleef hij die kilometerprijs rekenen. Dat is fout, maar niet met kwade opzet gedaan.”
Het niet verantwoorden van 480 euro per maand van de ontvangen algemene onkostenvergoeding acht het partijbestuur „ongelukkig.” Het CU-bestuur maakt het 53 kantjes tellende rapport van Deloitte niet openbaar. Mogelijk zal de samenvatting wel voor belangstellenden beschikbaar komen.
Naar aanleiding van de ontstane discussie zal het wetenschappelijk instituut van de partij een gedrags- en verantwoordingscode ontwikkelen voor volksvertegenwoordigers op alle niveaus, van gemeenteraad tot europarlement. Vooruitlopend op de eigen code en voorafgaand aan de verkiezingen van 10 juni zullen er al nadere afspraken gemaakt worden met de kandidaten van de eurolijst om tot betere verantwoording en transparantie te komen.
Van Daalen erkent dat de kwestie zijn partij en de SGP schade heeft berokkend. „Maar ik vertrouw erop dat de kiezer inziet dat wij niet over één nacht ijs zijn gegaan.” Op de vraag van een verslaggever van het tv-programma 2Vandaag antwoordde hij, na enig aandringen door de verslaggever, dat hijzelf op 10 juni „op Blokland zal stemmen.”