Buitenland

Sharon legt Gaza-plan niet voor aan kabinet

De Israëlische premier Sharon zal zijn plan voor de volledige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook morgen toch niet ter stemming indienen bij zijn kabinet. Volgens de Israëlische media kan hij niet rekenen op een meerderheid van de ministers.

Buitenlandredactie
28 May 2004 21:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:16

Het plan dat Sharon zou indienen, voorzag in de ontruiming van alle nederzettingen op de Gazastrook en de volledige sloop ervan. Dat plan is eerder deze maand door de Likud-partij van Sharon afgewezen, maar de premier zou het met enige aanpassingen toch aan het kabinet presenteren.

De Israëlische regeringsleider wil nu een plan indienen dat voorziet in de ontruiming van slechts drie van de 21 Joodse nederzettingen. Hij trok dit eerder in nadat Likud-ministers ook daar protest tegen hadden aangetekend, maar wil het plan nu alsnog op tafel leggen.

Een van de belangrijkste tegenstanders van het oorspronkelijke voorstel van de premier is minister van Financiën Netanyahu. Sharon zou mogelijk overwegen Netanyahu de laan uit te sturen als hij zich opnieuw tegen het plan verzet. Netanyahu gaat volgens de Israëlische krant Ha’aretz waarschijnlijk wel akkoord met het afgezwakte plan.

De minister en voormalige premier wordt gezien als de belangrijkste rivaal van Sharon voor het leiderschap van de Likud-partij. Nu de positie van Sharon als gevolg van onenigheid over het terugtrekkingsplan is verzwakt, doen geruchten de ronde dat Netanyahu op het punt staat Sharon te vervangen.

Andere bronnen spraken vrijdag overigens tegen dat Sharon Netanyahu naar huis stuurt, aangezien een dergelijke maatregel ernstige onrust binnen de Likudpartij zou veroorzaken. Ook zou het vertrek van de minister van Financiën Israël in de problemen kunnen brengen op de internationale financiële markten.

Sharon vindt dat er geen toekomst is voor de 7500 Joodse kolonisten tussen de 1,3 miljoen Palestijnen in de Gazastrook. Hij wil de nederzettingen daar en vier kleine op de Westoever opgeven om het voorbestaan van de grotere nederzettingen op de Westoever, waar meer dan 200.000 Joden wonen, veilig te stellen. Volgens opiniepeilingen is de meerderheid van de Israëlische bevolking voorstander van het plan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer