Kleine min voor AEX na kalme sessie
De AEX-index in Amsterdam is dinsdag na een relatief kalme sessie met een klein verlies de handel uitgegaan. Elders in Europa kleurden koersborden eveneens lichtrood. Beleggers deden rustig aan in afwachting van het kwartaalcijferseizoen. Uitzender Randstad was op Beursplein 5 een opvallende daler na een adviesverlaging.
De AEX-index eindigde de sessie met een verlies van 0,2 procent op 510,99 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 799,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen sloten met verliezen tot 0,6 procent.
Randstad was hekkensluiter bij de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 2,5 procent na een verkoopadvies door Deutsche Bank. De Duitse bank verlaagde ook het advies voor de Zwitserse concurrent Adecco, die in Zürich ruim 2 procent verloor.
Branchegenoot Page Group verloor 2,3 procent in Londen, ondanks de recordwinst die de Britse uitzender in het tweede kwartaal in de boeken zette. Vooral de onzekerheid over de gevolgen van de brexit zette druk op het aandeel.
Staalproducent ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,7 procent. Supermarktketen Ahold Delhaize sloot 1 procent hoger.
Frisdrankbottelaar Refresco behoorde in de MidKap op het Damrak met een min van 3,4 procent tot de sterkste dalers. Het concern zou, anders dan eerdere geruchten, geen nieuw bod hebben ontvangen van de Franse investeerder PAI. PostNL verloor bijna 5 procent na de stevige winst een dag eerder.
In Frankfurt klom ThyssenKrupp 1,2 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern schrapt tot 2500 kantoorbanen om kosten te besparen. Ongeveer de helft van het banenverlies vindt plaats in Duitsland.
Pearson kelderde meer 5 procent in Londen. De Britse uitgeverij haalt zo’n 1 miljard dollar op met de verkoop van een belang in boekenuitgever Penguin Random House aan het Duitse mediaconcern Bertelsmann.
Marks & Spencer (M&S) verloor bijna 5 procent aan beurswaarde. De Britse winkelketen verkocht afgelopen kwartaal minder kleding dan een jaar eerder. De totale omzet steeg wel, dankzij een sterkere verkoop van voedingsmiddelen.
De euro was bij de slotbel 1,1428 dollar waard, tegen 1,1400 dollar op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 44,71 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer, op 47,20 dollar per vat.