Geweld tegen moslims in India aangewakkerd door slachtverbod
Radicale hindoes in India hebben de heilige koe van stal gehaald om hun politieke agenda te dienen: ”India alleen voor hindoes”. Een riskante stap in dit religieus veelkleurige land.
Lynchpartijen in India. Steeds vaker komen berichten naar buiten over zulke geweldplegingen – één van de meest gruwelijke vormen van volksgericht. Vrijwel altijd zijn Indiase moslims er het slachtoffer van.
Vorige week nog werden er drie gemeld. Zo werd Junaid, een jongeman uit de Indiase deelstaat Haryana, door enkele medepassagiers aangevallen en doodgeslagen toen hij per trein terugkeerde van een feest rond het einde van de ramadan. „Hij zag eruit als een moslim”, was het enige dat één van de vermeende daders ter verklaring wist te zeggen.
Meldingen over soortgelijke incidenten hebben één ding gemeen: moslims worden ervan beschuldigd koeien te hebben geslacht of verhandeld.
Daders hebben zich doorgaans georganiseerd in burgerwachten (cow-vigilants) die de omgeving afstruinen op zoek naar burgers die koeien „ontheiligen.” En dat doe je al gauw. Zo kwam begin vorige maand een bestelwagenchauffeur in de noordoostelijke deelstaat Bihar in de problemen toen hij claxoneerde om een koe te verdrijven die hem de weg versperde. Het leverde hem een flink pak slaag op.
In feite gaat het bij die burgerwachten om ordinaire knokploegen, waarvan de leden vaak zijn bewapend met knuppels en machetes en zijn geronseld door de Nationale Vrijwilligersorganisatie (Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS), een fascistoïde groepering die nauw is verbonden met de BJP, de regeringspartij van premier Narendra Modi.
Dat laatste zegt al veel: de geweldsacties zijn minder spontaan dan ze lijken. Sinds de BJP, de politieke partij van radicale hindoes, in 2014 aan de macht kwam –landelijk en al eerder of later ook in tal van deelstaten– is het aantal gevallen van ‘koeterreur’ flink toegenomen. Mensenrechtenorganisaties melden 63 lynchpartijen sinds 2014, waarvan de helft in deelstaten met een BJP-regering.
Inmiddels is de slacht van koeien, inclusief het verhandelen en vervoer van de dieren voor de slacht, in de meeste Indiase deelstaten aan banden gelegd of geheel verboden. En op overtreding staan zware gevangenisstraffen.
Dat dit voor hindoes geldt is nog tot daaraan toe –het eten van rundvlees is voor hen een taboe– maar ook moslims, met 13 procent van de bevolking de grootste religieuze minderheid, en aanhangers van andere religies moeten zich eraan houden.
Achter de aanscherping van het rundvleesverbod zit een politieke agenda, menen waarnemers. De BJP wil Indiërs mobiliseren voor ”Hindutva”, het plan om van India een exclusieve hindoestaat te maken, waarin moslims en christenen (2,3 procent van de bevolking) tweederangs burgers zijn geworden.
Door af en toe een omstreden hindoe-thema naar voren te schuiven worden Indiërs religieus en politiek zich meer bewust, en dat is goed voor de BJP als politieke partij, luidt de gedachte.
Al eerder werd de ”omstreden moskee” als thema opgeblazen, waarbij bepaalde moskeeën oorspronkelijk hindoetempels zouden zijn geweest. Ook het oprakelen van ”ghar-wapsi”, het gedwongen bekeren van christenen tot het hindoeïsme, was politiek nuttig. En dan was (en is) er nog ”love jihad”: moslims zouden doelbewust met hindoemeisjes trouwen. Nu zijn het vooral koeien die van stal worden gehaald als hot item.
Roken
Een van de RSS-leiders vergeleek vlees eten met roken: net zo slecht. Hindutvaprediker Sadhvi Saraswati –voor het oog een lieftallige jonge dame– riep twee weken terug op om bestuurders die het slachten van vee dulden in het openbaar op te hangen.
Mensenrechtenactivisten verwijten premier Narendra Modi –notabene premier van álle 1,2 miljard Indiërs– dat hij zich te mild opstelt tegen de geweldplegers.
Nu heeft de BJP ook weinig tegenstand te vrezen, want de politieke oppositie is zwak, mede dankzij de neergang van de Congrespartij. Congres wist tot in de jaren 80 van de vorige eeuw als enige echte nationale partij alle religies, kasten en klassen van India te vertegenwoordigen, maar die tijd lijkt definitief voorbij sinds Modi met zijn BJP aan de macht is. Of zoals een commentator het zei: „Congres was ooit de enige partij voor iedereen, nu is het de enige partij voor niemand.”