Binnenland

Koning krijgt in Urk kneepjes vissersvak bijgebracht

Vis filerende jongens. Een brullende scheepsmotor. Vredelievende klanken van kinderkoor Geke’s Tiental. Urk sloot donderdagmorgen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de armen.

J. Visscher
29 June 2017 12:03Gewijzigd op 16 November 2020 10:55
beeld ANP
beeld ANP

Natuurlijk, Urk is vis. Daarom krijgen twee jongens, Karel Post en Joop van Slooten, koningin Máxima aan de fileertafel in de visserijschool. Het roze van Máxima’s kleding contrasteert met de blauwe werkschorten van de leerlingen. Fileermessen worden geslepen.

Of Karel niet bang is dat hij zich in de vingers snijdt, nu de koningin hem op de handen kijkt? „Ik heb daar geen moeite mee”, lacht de jongeman, terwijl zijn fileermes door een scholletje glijdt.

Jan van den Berg, docent visverwerking, praat het koninklijk paar bij over visverwerking. „Ze vroegen of er ook aan boord van de kotter wordt gefileerd. Dat is niet zo. Daar wordt de vis alleen gestript, dus van ingewanden ontdaan.”

Van den Berg genoot van het gesprekje met de koninklijke hoogheden. „Het was ontspannen. Ze kwamen geïnteresseerd over en stelden leuke, open vragen waar je best een antwoord op kunt geven.”

De machinekamer is de ruimte van de paardenkrachten. Woest begint een scheepsmotor te brullen. Koning en koningin krijgen gele oordopjes in. Docent machinekamer Mark Poortman praat hen bij. „Spannend, maar ook leuk. Ik vertelde de koning en de koningin dat er voor het opstarten van een scheepsmotor iets meer tijd nodig is dan voor het starten van een auto.”

Honderden mensen, vooral schoolkinderen, verwelkomen op de haven rond halftien het koninklijk paar. Sommige piepjonge Urkertjes zijn in klederdracht gestoken. Kinderkoor Geke’s Tiental keert zich in een lied tegen haat en pleit voor liefde.

Teun en Francis Kramer staan achter de dranghekken. „Wij zijn koningsgezind.” Drie dochters zingen mee in het koor. „Ze vinden het spannend en hebben veel geoefend.” Ook Jannie Molenaar is van de partij. „Ik ben er vroeg voor opgestaan.” De Oranjegezindheid in het vissersdorp heeft te maken met het christelijk karakter van Urk, denkt ze. „De Bijbel roept op om koningen en koninginnen gehoorzaam te zijn.”

De dag van Hiske Pasterkamp kan niet meer stuk. Ze vroeg koningin Máxima om een selfie. En kreeg die. Komt die foto boven de bank te hangen? „Zeker weten. Dit is een moment in je leven dat je niet meer vergeet.”

Ook bezocht het paar het tien dagen geleden geopende Windpark. Op de dijk poseerden ze met de enorme, hypermoderne windturbines op de achtergrond. Het koningspaar liet zich bij de Westermeerdijk door voor- en tegenstanders van het achter de dijk en in het IJsselmeer gebouwde park met 86 molens, informeren over de voor- en nadelen. De actiegroep Urk Briest heeft zich lang verzet tegen de komt van het ‘ijzeren gordijn’ rond het voormalige eiland. Er werd niet geluisterd, zo kreeg de koning te horen. De strijdbijl was nu het park eenmaal een feit is, begraven.

Het koninklijk paar ging ook langs in de polderdorpen Nagele en Dronten. In Dronten bezocht het koninklijk paar onder meer de Staay Food Group, een bedrijf dat handelt in groente en fruit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer