OM eist 20 jaar tegen Bouterse
De auditeur-militair bij het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen president Desi Bouterse voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982. Dat is de maximale eis.
In een zitting van de krijgsraad wees openbaar aanklager Roy Elgin de toenmalige legerleider aan als hoofdverantwoordelijke voor de dood van vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse.
Dat gebeurde op 8 december 1982 in Fort Zeelandia, het toenmalige hoofdkwartier van de militaire machthebbers. Bouterse was daar destijds bij aanwezig, aldus de aanklager, die verwees naar onder meer de verklaringen van de inmiddels overleden Fred Derby, die als vakbondsleider de enige overlevende was van de moorden. Bouterse heeft altijd ontkend destijds in het fort aanwezig te zijn geweest. Er is volgens Elgin echter geen bewijs dat Bouterse daar zelf heeft geschoten. Bouterse wordt door de auditeur-militair beschouwd als medepleger.
Daarnaast vindt Elgin moord met voorbedachte raad bewezen; de Decembermoorden waren volgens hem „goed voorbereid” en er was een draaiboek. De inmiddels overleden sergeant Paul Bhagwandas werd door de aanklager aangewezen als de uitvoerder. „Hij was de beul, de baas”, zei Elgin.
De nu 71-jarige Bouterse was toen legerleider, maar intussen president van het land. Hij heeft voortdurend geprobeerd het proces tegen hemzelf en 24 andere verdachten te doen stoppen.
De nabestaanden van de slachtoffers zijn tevreden met de eis van het OM. Zij toonden zich verrast en blij met het uitgebreide en duidelijke requisitoir van Elgin. Voor Henri Behr, wiens broer Bram een van de slachtoffers was, maakt dit duidelijk „dat de rechtsstaat van Suriname goed functioneert”. Hij prees ook de aanklager. „Er moet een last van de schouders van deze man zijn afgevallen”, zei Behr.
De advocaat van Bouterse, Irwin Kanhai, zegt dat „het nog lang niet is afgelopen”. De krijgsraad gaat donderdag en vrijdag verder met de behandeling van zaken tegen andere verdachten. Daarna zullen de advocaten van Bouterse en de andere verdachten in volgende zittingen reageren op de eisen van het OM. Daarna zal de krijgsraad het vonnis bepalen. Een datum is nog niet bekend.