Buitenland

EU verhoogt steun aan Libische kustwacht

Meer schepen en training van de Libische kustwacht moeten ervoor zorgen dat het aantal verdronken migranten in de Middellandse Zee afneemt. De EU-regeringsleiders besloten daarom vrijdag op hun top in Brussel hier meer geld en energie in te steken.

ANP
23 June 2017 15:19Gewijzigd op 16 November 2020 10:52

Dit jaar zijn al zeker 1700 mensen verdronken. „We moeten definitief een einde maken aan deze tragedie”, zei EU-president Donald Tusk.

Tot nu heeft de EU 110 Libiërs opgeleid. Dat moeten er snel meer worden, omdat de toestroom van de vooral economische migranten die vanuit Libië de oversteek naar Italië wagen groot blijft.

Sommige lidstaten komen nog altijd niet over de brug om mee te betalen aan de operatie. „De leiders zullen er alles aan doen om beter te coördineren en Italië te helpen”, aldus Tusk.

„Samen met Frankrijk en Italië heb ik opgeroepen tot meer urgentie”, aldus premier Rutte. „Daarom is afgesproken dat alle lidstaten zich extra moeten inspannen, bijvoorbeeld door de versterking van de Libische kustwacht en samenwerking met landen van herkomst.”

Amnesty International had de EU vooraf opgeroepen de samenwerking met Libië op te zeggen. Teruggestuurde migranten wacht in vrijwel alle gevallen illegale detentie, marteling en verkrachting, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Versterking van de samenwerking met Noord-Afrikaanse landen op het gebied van zoek- en reddingsacties heeft een „hoge prioriteit”, besloten de leiders verder. Ook de inspanningen om Afrikaanse landen ertoe te brengen migranten tegen te houden en terug te nemen moeten omhoog.

De EU gaat actiever optreden in de Sahel-regio waar veel mensensmokkelaars actief zijn. Het aantal migranten dat door Niger trekt is al gedecimeerd vergeleken met vorig jaar.

Dit jaar zijn tot nu toe 4400 migranten, met hulp van de VN, vrijwillig vanuit Libië naar hun land teruggekeerd. Dat waren er in heel 2016 zo’n 2500. De leiders riepen op om meer vaart te maken met en lijst van ‘veilige landen’ waarheen mensen kunnen worden teruggestuurd.

„De vluchtelingencrisis is niet tijdelijk en vraagt om een antwoord met lange adem”, zei de Franse president Emmanuel Macron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer