Buitenland

Europese legers gaan structureel samenwerken

De strijdkrachten van de EU-landen krijgen de mogelijkheid structureel samen te gaan werken. Op veel vlakken werken groepjes lidstaten al samen, maar de 28 EU-leiders gaven donderdag op hun top unaniem groen licht om dat op een meer systematische manier te gaan doen.

ANP
22 June 2017 18:20Gewijzigd op 16 November 2020 10:51

Binnen drie maanden moet er zicht zijn op concrete projecten om de versterkte samenwerking (PESCO) van de grond te krijgen, zei EU-president Donald Tusk. „Ons doel is een ambitieuze defensie-integratie. Een historische stap.” Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker sprak van een „slapende prinses die nu dus wakker is geworden”.

Ook het Europese Defensiefonds kreeg de volle steun. Dat moet landen helpen om samen wapens te ontwikkelen en te kopen. De Europese Commissie gaat er tot 2020 590 miljoen euro in steken en daarna minstens 1,5 miljard per jaar.

Ten slotte besloten de leiders de inzet van de bestaande multinationale legereenheden - de zogenoemde battlegroups - te vereenvoudigen. Die bestaan al jaren, maar zijn nog nooit gebruikt. Dat kwam onder meer vanwege de kostenverdeling, maar nu is besloten die in EU-verband te gaan dragen.

De Franse president Emmanuel Macron sprak van een „historische stap in de richting van een Europese defensie”. Veel leiders zullen dat niet met hem eens zijn, omdat een Europees leger voor hen geen optie is. Dat geldt ook voor premier Rutte. Hij sprak donderdag wel de hoop uit dat Nederlandse bedrijven de vruchten kunnen plukken van de defensiesamenwerking.

Daarnaast vrezen sommige lidstaten dubbelingen met de NAVO. Dat geldt bijvoorbeeld voor Polen. Premier Beata Szydlo zei echter dat Polen er klaar voor is om mee te gaan doen aan de „versterking van het Europese defensiebeleid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer