Binnenland

Nieuwe onderzoeksmethode voor spierziekten in Nijmegen

Neurologen van het Universitair Medisch Centrum (UMC) St. Radboud in Nijmegen hebben een nieuwe methode ontwikkeld om elektromyografie (EMG) uit te voeren bij patiënten. EMG is nodig om bepaalde spier– en zenuwziekten te ontdekken, maar de tot nu toe gebruikte onderzoekstechniek is nogal pijnlijk.

ANP
25 May 2004 15:09Gewijzigd op 14 November 2020 01:15

Duizenden mensen ondergaan jaarlijks het maken van zo’n spierfilmpje. Een onderdeel van het EMG is het inbrengen van een naaldelektrode in een spier, die de patiënt vervolgens moet aanspannen. Dat vinden veel mensen vervelend. Vooral kinderen werken maar heel moeilijk mee, terwijl het onderzoek echt noodzakelijk is, aldus een woordvoerster van het UMC. De Nijmeegse methode, die het ziekenhuis volgende maand presenteert tijdens een internationaal congres voor neurologen in Nijmegen, is pijnloos.

De Nijmeegse onderzoekers ontwierpen een sponsachtig matje, waarin 130 kleine elektroden vlak naast elkaar zitten. Het matje wordt rond een arm of been gegespt en meet dan tweedimensionaal hoe een prikkel langs een spier loopt. Op die manier kan nauwkeurig vastgesteld worden welke spieren en zenuwen met elkaar in verbinding staan en waar eventueel blokkades ontstaan.

Met het matje zijn volgens het UMC al verschillende wetenschappelijke en klinische successen geboekt. Maar er is nog veel meer onderzoek nodig. Tot nu toe zijn er wereldwijd vijf Nijmeegse matjes in gebruik. Het UMC laat onderzoeksresultaten zien op het congres. Voorafgaand aan het congres nemen honderd neurologen en neurofysiologen uit de hele wereld deel aan een tweedaagse bijscholingscursus over EMG in Nijmegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer