Enkele knelpunten in ontwerpresolutie Irak
Hieronder volgen enkele knelpunten in de ontwerpresolutie over Irak die de Verenigde Staten en Groot-Brittannië maandag aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben voorgelegd.
- De resolutie geeft geen antwoord op de vraag hoeveel zeggenschap de nieuwe Iraakse regering over de buitenlandse of zelfs de Iraakse strijdkrachten krijgt. Britse en Amerikaanse functionarissen zeggen dat de relatie tussen de door de VS geleide multinationale troepenmacht en de Irakezen in schriftelijke afspraken met de nog te vormen interim-regering wordt vastgelegd.
De ontwerpresolutie laat in het midden of de Irakezen de internationale troepenmacht kunnen verzoeken weg te gaan. Het enige wat erover gezegd wordt is dat het mandaat na twaalf maanden of op verzoek van de Iraakse regering wordt herzien. Frankrijk wil een specifieker tijdsbestek.
Verschillende ambassadeurs willen afwachten wat VN-gezant Lakhdar Brahimi te vertellen heeft, die nu in Bagdad een breedgedragen overgangsregering probeert te formeren die 30 juni de politieke macht kan overnemen. Om Brahimi meer tijd te gunnen, wil Washington de resolutie pas over een week of twee in stemming brengen.
Verschillende landen willen dat de resolutie explicieter stelt dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de volledige soevereiniteit overdragen aan Irak en dat de interim-regering de controle uitoefent over alle activiteiten, waaronder veiligheid.
De ontwerpresolutie zegt niets over de ontbinding van de voorlopige Iraakse bestuursraad op 30 juni. Volgens een Amerikaanse functionaris is vermelding overbodig omdat dit al in de overgangswet staat die de bestuursraad op 1 maart heeft aangenomen.
De wet op het overgangsbestuur, die ook wel interim-grondwet wordt genoemd, wordt evenmin vermeld. Volgens de Amerikaanse zegsman is dit bewust zo gedaan om te vermijden dat de wet de status van grondwet krijgt.
De ontwerpresolutie vraagt landen en internationale en regionale veiligheidsorganisaties mee te doen aan een internationale troepenmacht in Irak. Onduidelijk is of andere landen in voldoende aantallen troepen beschikbaar zullen stellen. NAVO-lidstaten Frankrijk en Duitsland hebben dit al uitgesloten.