Buitenland

Italië: Immigranten moeten zich aanpassen

Immigranten moeten zich aanpassen aan de heersende waarden. Dat blijkt uit een uitspraak van het hoogste Italiaanse gerecht, deze week. Rechtse partijen willen nu een directe stop op het dragen van boerka en nikab.

Ewout Kieckens
17 May 2017 16:58Gewijzigd op 16 November 2020 10:34
Calderoli. beeld EPA, Ettore Ferrari
Calderoli. beeld EPA, Ettore Ferrari

Het Italiaanse hof van cassatie deed uitspraak in een zaak van een sikh van Indiase origine, die twee jaar geleden door de politie werd beboet omdat hij in het openbaar een dolk droeg. De sikh betoogde dat het ging om een zogenaamde kirpan, een mes dat in het sikhisme een religieus symbool is. Hij legde zich daarom niet neer bij de boete.

In het eerste en tweede beroep werd de straf echter bevestigd, en nu dus ook door de hoogste rechtbank. „De immigrant heeft de plicht zijn waarden te richten naar die van de westerse wereld”, motiveerde het hoogste gerechtshof, dat zetelt in Rome. „Het is niet aanvaardbaar dat het vasthouden aan de eigen waarden, ook al zijn die wettig in het land van herkomst, leidt tot de bewuste schending van de waarden in het gastland.”

De uitspraak van maandag leidde tot enthousiaste reacties bij rechtse partijen. „Vanaf nu een stop op het dragen van boerka en nikab”, verklaarde Roberto Calderoli van Lega Nord, een politieke partij die van oudsher kritisch is over immigratie.

De Rooms-Katholieke Kerk kan zich redelijk vinden in de uitspraak. „De uitspraak bevestigt dat het respect voor heersende regels belangrijk is bij integratie”, reageerde het hoofd van Migrantes, de bisschoppelijke commissie die zich bezighoudt met het immigratievraagstuk.

Kanttekeningen maakt Cesare Mirabelli, de voormalige president van het Italiaanse constitutionele hof. „Het arrest brengt een aantal waarden in gevaar”, schreef hij in de krant La Repubblica. Hij denkt daarbij aan „het waarborgen van pluralisme, maar ook de naleving van de fundamentele regels van het recht en het strafrecht.”

In andere Europese landen wordt de kirpan wel gezien als een religieus symbool. Zo werd in 2009 in hoger beroep de veroordeling van een aantal Belgische sikhs om die reden teruggedraaid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer