Buitenland

Israël begonnen met terugtrekking uit Rafah

Israëlische legereenheden zijn in de nacht van zondag op maandag begonnen zich terug te trekken uit delen van de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook. Dat bevestigde een bron binnen de Israëlische strijdkrachten.

ANP/AFP/RTR
24 May 2004 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:15

Volgens Palestijnse getuigen trekt het leger zich terug uit de wijk Tel Sultan. De militairen bezetten de buurt dinsdag. Verscheidene tanks hebben zich teruggetrokken. Bij de Israëlische operatie in Rafah zijn al meer dan veertig Palestijnen omgekomen.

Volgens de militaire bron maakt de terugtrekking uit Tel Sultan deel uit van een herpositionering van de troepen en een poging de omstandigheden voor de buurtbewoners te verbeteren. In andere delen van Rafah, gelegen aan de grens met Egypte, blijven de Israëlisch troepen.

Operatie Regenboog heeft volgens Israël tot doel de vernietiging van tunnels die worden gebruikt voor de smokkel van wapens uit Egypte naar de Gazastrook. De inval volgde na twee aanslagen op Israëlische voertuigen in Gaza waarbij dertien militairen omkwamen.

Ongeveer zes tanks trokken zich rond middernacht terug uit Tel Sultan waar zwaar gevochten is na de Israëlische inval. Bewoners krijgen daardoor de mogelijkheid hun huizen te verlaten en inkopen te doen. Ook kunnen de Palestijnen hun doden gaan begraven.

Meer dan dertig huizen zijn door de Israëli’s gesloopt tijdens de operatie. Hierdoor zijn ruim vierhonderd Palestijnen dakloos geworden. Internationaal was er veel kritiek op de actie. De VN–Veiligheidsraad veroordeelde het optreden.

Israël wil een financiële tegemoetkoming bieden aan Palestijnen wier huizen zijn vernietigd. Minister van Defensie Shaul Mofaz zei zondag na het wekelijkse Israelische kabinetsberaad dat de operatie in Rafah nog „enkele dagen duurt, maar geen weken meer".

Premier Sharon wil Israël terugtrekken uit de Gazastrook en een deel van de Westoever. Zijn Likudpartij stemde eerder tegen het plan. Sharon wil zijn kabinet nu een nieuw voorstel doen dat neerkomt op een terugtrekking in fases in plaats van in een keer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer