Buitenland

Nieuw leven in Moskou

Deze lente in de Russische hoofdstad is voor mij anders dan de voorgaande. Mijn vrouw en ik mogen ons rekenen tot de groep gelukkige Moskovieten die de komende maanden gezinsuitbreiding verwachten. Een kind krijgen is natuurlijk nooit een kleinigheid en altijd iets bijzonders. Maar dat geldt nog meer in deze chaotische stad.

Karel Onwijn
21 May 2004 12:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:15

Het geval wil dat we deel uitmaken van een bredere positieve trend. Na jaren van afname van het aantal geboorten is er sinds kort sprake van een ware geboorte-explosie in Rusland. Deze hangt nauw samen met de snel toegenomen economische groei en stabiliteit na een jarenlange periode van economische crisis en chaos.

Zo werden er het afgelopen jaar in Rusland een kleine 1,4 miljoen baby’s geboren, een toename met ruim 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Tegelijkertijd nam de zuigelingensterfte met 20 procent af tot 12,4 per 1000 pasgeborenen.

Voor Moskou zijn de cijfers nog positiever. Hier nam het aantal geboorten met maar liefst 8 procent toe en die groei is in de eerste maanden van dit jaar in een verdere stroomversnelling geraakt.

Het resultaat ervan is volop in de Russische hoofdstad te bewonderen. Waar je ook gaat of staat, overal zie je zwangere vrouwen en jonge moeders en vaders achter kinderwagens. Nog maar een aantal jaren terug waren ze nauwelijks te vinden.

Behalve deze zichtbare getuigen van de Russische geboorte-explosie wijzen ook recente bevolkingsenquêtes op een trendbreuk. Eind jaren negentig sprak een groot deel van de Russische vrouwen nog de wens uit hoogstens één kind te willen hebben. Ze zeiden over te weinig financiële middelen te beschikken om hun kind een normale opvoeding te kunnen garanderen. Bovendien maakten ze zich grote zorgen over het toekomstperspectief voor hun kind in het door crises geteisterde land.

Inmiddels wenst bijna de helft van alle Russinnen ten minste twee kinderen te krijgen, zo blijkt uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van het Russische onderzoeksbureau VTsOM. Bijna een kwart wil zelfs drie kinderen, terwijl slechts 8 procent één kind wil krijgen.

Deze omslag is vooral te constateren in de grote steden, waar de koopkracht de afgelopen jaren het snelst is toegenomen. Ook zijn de autoriteiten hier het actiefst om de toename van het aantal geboorten onder de bevolking te stimuleren.

Het rijke Moskou loopt daarbij voorop. Sinds 1 januari dit jaar krijgen echtparen waarvan man en vrouw jonger zijn dan 30 eenmalig 15.000 roebel (400 euro) uitgekeerd bij de geboorte van het eerste kind. Bij het tweede kind gaat dit om een bedrag van 21.000 roebel (een kleine 600 euro) en bij het derde kind om 30.000 roebel (ruim 800 euro). Het modale maandinkomen bedraagt 6000 roebel (160 euro).

Maar wil je er echt zeker van zijn dat je financieel op de geboorte van je kind bent voorbereid, dan heb je in Moskou een veelvoud aan deze bedragen nodig. Ondanks dat de gezondheidszorg -dus ook de kraamklinieken- formeel voor iedereen gelijkelijk toegankelijk is, vormt deze in de praktijk een jungle waarin een goed gevulde portemonnee en een sterk ontwikkelde assertiviteit beduidend meer kansen geven op een goede behandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer