VS onderzoeken aanval in Irak
De Amerikaanse strijdkrachten beginnen een nader onderzoek naar een Amerikaanse aanval in het westen van Irak, waardoor woensdag ruim veertig mensen omkwamen. Volgens Iraakse bronnen vuurden Amerikaanse gevechtshelikopters raketten af op een huis waar een huwelijksfeest werd gehouden.
De buitenlandse coalitietroepen stellen dat het een doelgerichte aanval op een bolwerk van opstandelingen betrof. Zij bevestigden vrijdag dat 41 personen zijn gedood.
De Amerikanen zouden door buitenlandse strijders onder vuur zijn genomen. Volgens een zegsman zijn in het huis in het dorp Qaim onder meer Syrische passen en grote geldsommen aangetroffen.
Een lid van de Iraakse regeringsraad vermoedt dat de Amerikanen zich hebben vergist. Zij zouden vreugdeschoten van de bruiloftsgasten voor een aanval van rebellen hebben gehouden. Volgens een overlevende was de Amerikaanse aanval echter ’s nachts na het feest, toen iedereen sliep.
„Zeker door de belangstelling die de media voor deze gebeurtenis tonen, zullen wij de zaak nog eens gaan bekijken”, verklaarde de woordvoerder van de coalitietroepen, Kimmitt. Volgens hem was de aanval uitgevoerd nadat het leger belangrijke informatie had gekregen dat er in het bewuste gebied wapens waren gevonden.
De Amerikaanse commandant van de betrokken divisie liet weten dat hij niet de behoefte had om zijn verontschuldigingen aan te bieden voor het incident. „Hoeveel mensen gaan er nou midden in de woestijn, 15 kilometer van de grens met Syrië en 130 kilometer van de bewoonde wereld een bruiloft vieren”, vroeg generaal Mattis zich af. „Het ging om volwassen mannen, laten we niet naïef zijn.”
Over de opnamen die later zijn vertoond van rouwende familieleden die onder anderen een kind begraven, verklaarde Mattis dat hij de beelden niet heeft gezien. Hij stelde dat er „nare dingen gebeuren in een oorlog.”
Na aanleiding van de gebeurtenis in Qaim veroordeelde het internationale Rode Kruis het „excessieve geweld” dat de Amerikaanse troepen volgens de hulporganisatie in Irak toepassen. Het schendt de internationale mensenrechten, aldus de woordvoerster van het Rode Kruis in Bagdad.
In juli 2002 werden de Amerikanen beschuldigd van de beschieting van een bruiloft in Afghanistan. Er vielen destijds 48 doden. De Amerikaanse strijdkrachten zeiden na onderzoek dat de actie terecht was, omdat Amerikaanse troepen onder vuur waren genomen.
Twee maanden geleden kwamen zes leden van een Iraakse familie om het leven toen Amerikanen ten noorden van Bagdad tijdens een huwelijksfeest een aanval uitvoerden.