Protesten verlammen hoofdstad Madagaskar
Duizenden demonstranten hebben maandag in Antananarivo in Madagaskar ondanks de noodtoestand gedemonstreerd om hun steun te betuigen aan Marc Ravalomanana. De mensenmassa trok naar zijn huis om er een levend cordon te vormen. De oppositieleider en burgemeester van de Malagassische hoofdstad riep zichzelf vrijdag uit tot president.
De regering van president Didier Ratsiraka ontkent dat Ravalomanana de verkiezingen al in de eerste ronde op 16 december heeft gewonnen, zoals de oppositieleider beweert. Die wil daarom niet meedoen aan de tweede ronde op 24 maart en heeft zichzelf tot president benoemd. In reactie daarop riep Ratsiraka vrijdagavond de noodtoestand uit.
Intussen duurt de algemene staking in Antananarivo al ruim drie weken, terwijl Ravalomanana heeft gezegd dat het herstel van de bedrijvigheid in de stad de hoogste prioriteit moet krijgen. De inwoners zijn de betogingen en stakingen zo langzamerhand beu. „We begrijpen helemaal dat ’president’ Marc Ravalomanana’s huis wordt beschermd, omdat het gerucht gaat dat hij kan worden gearresteerd, maar voor ons wordt het dagelijks leven onmogelijk”, zegt een inwoner. De centrale bank is al ongeveer een maand dicht. De brandstofvoorraden van de stad zijn bijna op, doordat jongeren die aan de kant van Ratsiraka staan blokkades hebben opgeworpen bij de havens van het eiland.
In de zuidelijke provincies zijn confrontaties gemeld tussen supporters van Ravalomanana en veiligheidstroepen. In Fianarantsoa, zo’n 320 kilometer ten zuiden van Antananarivo, schoot de politie met traangas op betogers, die daarop met stenen gingen gooien. De autoriteiten stelden een avondklok in de plaats in, nadat een plaatselijk radiostation, eigendom van Ravalomanana, in brand was gestoken.
Volgens analisten is het moeilijk te zeggen wie de macht in handen heeft in Madagaskar, al is de benoeming van Ravalomanana niet legaal. De miljonair geniet massaal in de hoofdstad, maar het is niet duidelijk hoe populair hij is op het platteland, waar 80 procent van de bevolking woont. Daar is Ratsiraka, die al ruim 20 jaar regeert, beter bekend.
Een groep Ravalomanana-aanhangers is zeer standvastig in de steun voor de man die zegt dat hij wordt geholpen door God. Christelijke vrouwen zenden een oproep uit via de radiostations die pro-Ravalomanana zijn om het menselijk schild rond zijn huis te verstevigen. „Alles wat we nu ondernemen, is gebaseerd op ons geloof”, zeggen zij.