Promovendus ontdekt gestolen manuscript
Promovendus Hüseyin Şen van de Universiteit Utrecht heeft op het nippertje weten te voorkomen dat een kostbaar gestolen manuscript zou worden geveild door veilinghuis Sotheby’s in Londen. Hij ontdekte het document tussen de veilingstukken en waarschuwde de Britse politie en de Turkse autoriteiten. Die lieten kavel nummer 24 van de lijst halen.
„Turkije heeft het stuk officieel teruggevraagd”, aldus de trotse ontdekker dinsdag. Het is de tweede keer dat de onderzoeker gestolen manuscripten heeft teruggevonden. Dit keer gaat het om een werk van Ibn ’Arabi; volgens Şen de ‘Spinoza van de Arabische wereld’.
De diefstal van het 800 jaar oude boekwerk werd zeventien jaar geleden ontdekt. Een medewerker van een bibliotheek in centraal Turkije waar de belangrijke handschriften waren ondergebracht, bleek jarenlang zijn gang te zijn gegaan. „Vermoedelijk kreeg hij hulp van anderen. Alleen hij is onlangs veroordeeld”, weet de onderzoeker die eind dit jaar hoopt te promoveren op zijn studie naar middeleeuwse Arabische wiskunde en astronomie.
In totaal waren in de bibliotheek van Konya ruim honderd unieke handschriften op geraffineerde wijze ontvreemd. Op de website van het Turkse ministerie van Cultuur staat de volledige lijst.
Van alle waardevolle roofwaar is slechts een handjevol boeken teruggevonden. Hoe het werk van ’Arabi dat zeker 30.000 euro moest opbrengen bij Sotheby’s terechtkwam, is niet duidelijk. Het veilinghuis was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.
De Universiteit Utrecht is trots op haar wetenschapper. Een woordvoerster: „Twee jaar geleden werd Şen voor zijn inzet onderscheiden door een Turkse gouverneur en door de premier van dat land.”