Latijns-Amerikaanse vredesmissie voor Haïti stuit op verzet
Brazilië, Argentinië, Uruguay en Chili willen een groot deel van de troepen aan de VN-vredesmacht voor Haïti leveren, maar het initiatief stuit in die landen op weerstand.
De critici vinden de operatie te duur en de uitkomst te onzeker; ook de manier waarop de Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide verdreven werd en vervangen werd door een regering die bijzonder weinig legitimiteit bezit, ligt sommige Latijns-Amerikanen zwaar op de maag. In de vier landen is er ook protest tegen de manier waarop de beslissing door het parlement wordt gejaagd.
De VN-missie voor Haïti kreeg begin mei het groene licht van de VN-Veiligheidsraad. De troepen moeten op 1 juni de internationale interventiemacht aflossen die begin maart de orde op Haïti hielp herstellen nadat rebellen president Aristide hadden verdreven. De vredesmacht, die een mandaat van zes maanden heeft, bestaat uit 6700 soldaten en 1622 politiemensen. Brazilië levert 1200 soldaten; ook het bevel over de VN-troepenmacht is in handen van een Braziliaanse generaal.
„De 1200 Braziliaanse manschappen gaan in Haïti politietaken uitvoeren waar ze in eigen land niet aan toe komen”, werpt de Braziliaanse volksvertegenwoordiger Antonio Carlos Pannunzio op. „Troepen vrijmaken om de orde te garanderen in de grote steden waar de misdaad heer en meester is, wil de regering niet.” Andere critici stellen dat Brazilië het zich niet kan veroorloven deel te nemen aan militaire missies overzee. Er is nu al zo weinig geld in kas dat er moet worden beknibbeld op sociale uitkeringen en de ambtenarensalarissen.
Pannunzio verwijt de Braziliaanse regering ook dat ze aan de missie begonnen is zonder de goedkeuring van het parlement af te wachten. Vorige week woensdag vertrok al een eerste konvooi met Braziliaanse pantservoertuigen van het zuiden van Brazilië naar Rio de Janeiro om daar ingescheept te worden naar Haïti, al werd de missie pas vorige week donderdag goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brasilia. De definitieve stemming in de Senaat moet nog volgen. Niet alleen politici uit de oppositie als Pannunzio, maar ook leden van de regerende Arbeiderspartij zijn het niet eens met die voortvarende aanpak. De regering zegt dat de troepen gewoon in Brazilië zullen blijven als de Senaat tegenstemt.
Ook Chili, Argentinië en Uruguay willen soldaten leveren aan de VN-vredesmacht voor Haïti, maar ook in die landen worden protesten gehoord.