Buitenland

Noodtoestand in deelstaat Nigeria

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo heeft dinsdag de noodtoestand uitgeroepen in de deelstaat Plateau, waar de afgelopen weken honderden mensen om het leven zijn gekomen bij geweld tussen christelijke en islamitische stammen.

Buitenlandredactie
19 May 2004 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:14
YELWA – Nigeriaanse burgers ontvluchten de stad Yelwa. Bij gevechten tussen christelijke en islamitische milities zijn de afgelopen weken honderden Nigerianen gedood. President Olusegun Obasanjo heeft gisteren de noodstand uitgeroepen in de onrustige pr
YELWA – Nigeriaanse burgers ontvluchten de stad Yelwa. Bij gevechten tussen christelijke en islamitische milities zijn de afgelopen weken honderden Nigerianen gedood. President Olusegun Obasanjo heeft gisteren de noodstand uitgeroepen in de onrustige pr

Obasanjo heeft de gouverneur van Plateau op non-actief gesteld en het parlement ontbonden. Volgens de president heeft het bestuur van de deelstaat het geweld bewust en onbewust aangewakkerd. Gouverneur Joshua Dariye wordt vervangen door generaal b. d. Chris Ali. Zowel christenen als moslims hebben gouverneur Dariye ervan beschuldigd dat hij op de hand van de tegenpartij is.

„We moeten serieuze maatregelen nemen om het tij te keren van wat bijna een wederzijdse genocide is geworden”, zei Obasanjo. De situatie in Plateau is al lange tijd gespannen. Eerder deze maand laaide het geweld weer op. Christenen en moslims voeren al drie jaar strijd in Plateau, vooral over boerenland rond de steden Yelwa, Shendam, Wase en Langtang.

Een militie van de christelijke Tarokstam viel begin deze maand het dorp Yelwa aan. Honderden inwoners van het dorp, leden van de islamitische (en meer welgestelde) stam Hausa-Fulani, kwamen om het leven. Vorige week leidde dat tot wraakacties van moslims in de stad Kano in de gelijknamige staat, ten noorden van Plateau. Het geweld in Kano kostte honderden mensen, vooral christenen, het leven. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Het etnische, politieke en religieuze geweld in Nigeria is opgelaaid nadat er in 1999 een einde kwam aan de militaire junta en Obasanjo tot president werd gekozen. De afgelopen vijf jaar zijn meer dan 10.000 mensen als gevolg van het geweld om het leven gekomen. Het is voor het eerst dat Obasanjo gebruikmaakt van zijn recht om de noodtoestand uit te roepen om het geweld een halt toe te roepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer