Buitenland

Stappenplan Sharon voor aftocht uit Gazastrook

De Israëlische premier Sharon wil zijn plan voor het opgeven van de nederzettingen in de Gazastrook in stappen aan zijn kabinet voorleggen. Dat heeft de krant Ha’aretz woensdagochtend gemeld op gezag van bronnen binnen de regering-Sharon.

Buitenlandredactie
19 May 2004 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

Volgens Ha’aretz wil de premier als het kabinet in principe heeft ingestemd met het verlaten van de Gazastrook dit project in fases uitvoeren. Elke stap omvat het opgeven van enkele nederzettingen in de Gazastrook. Voordat zo’n stap wordt uitgevoerd, legt Sharon de maatregel voor aan zijn regering.

Die werkwijze stelt het Israëlische kabinet in staat na elke stap een evaluatie te houden. De regering kan steeds opnieuw nagaan in hoeverre het opgeven van enkele nederzettingen de veiligheidssituatie heeft beïnvloed.

Een regeringsfunctionaris liet weten dat de premier zijn stappenplan komende zondag of de zondag daarop aan het kabinet zal voorleggen. Hij zou de afgelopen dagen al verscheidene ministers over de voorstellen hebben gepolst.

Een meerderheid van de Likud-partij van Sharon sprak zich begin mei in een referendum uit tegen het plan voor de Gazastrook. De premier besloot daarop tot het aanpassen van zijn voorstellen.

Intussen is het dodental als gevolg van het grootste Israëlische offensief sinds vier jaar in de Gazastrook gisteren opgelopen tot zeker twintig. Volgens Palestijnse bronnen raakten door gevechten in het grootste vluchtelingenkamp in Rafah ook zeker vijftig mensen gewond. De militaire ”Operatie Regenboog” leidde dinsdag tot veel internationale kritiek.

De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, verklaarde dinsdag dat de militaire interventie in het zuiden van de strook zal doorgaan zolang dat nodig is. Israël acht de ingreep noodzakelijk omdat Rafah „een poort tot terrorisme vormt.” Zeker negen van de Palestijnen die dinsdag stierven, zouden bekende militanten zijn geweest. Onder de doden waren ook drie kinderen.

De regering-Sharon wil onder meer de bufferzone aan de grens met Egypte uitbreiden, ten koste van Palestijnse woningen. Daarmee moet verder worden voorkomen dat Palestijnse militanten, onder meer via tunnels, wapens smokkelen vanuit Egypte.

Pogingen van Palestijnen om via juridische stappen in de Joodse staat de verwoesting van woningen tegen te gaan, zijn tot dusver op niets uitgelopen. „Als de Palestijnen willen dat de destructie van de panden stopt, dan moeten ze een einde maken aan de wapensmokkel”, zei de Israëlische chef-staf Moshe Ya’alon tegen een verslaggever van de krant Ha’aretz.

De Palestijnse leider Arafat repte van een „humanitaire catastrofe” die de Israëliërs in en rond Rafah aanrichten. Hij vroeg om internationale interventie om een nog groter bloedbad te voorkomen. De Arabische Liga heeft de vernietiging van Palestijnse woningen betiteld als een etnische zuivering.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal op verzoek van Arabische naties op korte termijn ook een oordeel vellen. Volgens de VN-organisatie die zich bezighoudt met het Palestijnse vraagstuk zijn door de jongste operaties in het zuiden van de Gazastrook zeker 12.600 mensen dakloos geraakt.

President Bush, bondgenoot van de Israëlische premier Sharon, sprak dinsdag zijn bezorgdheid uit over de ontwikkelingen in de Gazastrook. Hij meent dat het jongste geweld voor beide partijen een aansporing moet zijn om het vredesproces te hervatten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer