Israël maakt steeds meer vrienden in de wereld
Het aantal landen dat diplomatieke banden met Israël aangaat, breidt zich langzaam maar zeker uit. En: de samenwerking wordt steeds intensiever.
Volgens een zegsman van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Israël momenteel met 160 van de 196 landen in de wereld betrekkingen.
Het meest recent zijn de contacten met Equatoriaal-Guinea en Nicaragua. Overigens is het niet voor het eerst dat deze landen betrekkingen met Israël onderhouden. Equatoriaal-Guinea verbrak de banden met de Joodse natie na de Zesdaagse Oorlog van 1967. Wat in Equatoriaal-Guinea veel goodwill kweekte, was dat Israël hielp bij de bestrijding van de ebola-epidemie.
Nicaragua was verbolgen over de bestorming door Israëlische mariniers van het Turkse schip Mavi Marmara in 2010, waarbij negen activisten omkwamen. Een tiende activist stierf later aan zijn verwondingen. Het vaartuig was op weg naar Gaza om de blokkade te doorbreken. Nicaragua zou nu geïnteresseerd zijn in Israëlische hulp en investeringen.
Intussen worden de contacten tussen Israël en sommige landen nauwer. Dat geldt bijvoorbeeld voor Vietnam, India en China. De Israëlische president Reuven Rivlin bracht in maart een bezoek aan Vietnam. Hij bezocht daar onder meer Israëlische ontwikkelingsprojecten. Zo ging hij naar een melkveehouderij in Ho Chi Minhstad die met Israëlische technologie is opgebouwd en waar Israëlische deskundigen melkveehouders opleiden.
In november bracht president Rivlin een bezoek aan India. Beide landen gingen in 1992 diplomatieke relaties aan. De Indiase premier Narendra Modi zal naar verwachting dit jaar een bezoek aan Israël brengen. De bekende Indiase parlementariër Shashi Tharoor zei volgens de Indiase krant The Asian Age dat de twee naties dreiging ondervinden uit dezelfde bronnen. De band tussen beide landen wordt vergroot door samenwerking op het gebied van defensie, door intensievere coöperatie bij terreurbestrijding en door de verkoop van Israëlische wapensystemen aan India.
Belangwekkend zijn ook de groeiende banden met China. Enkele weken terug bezocht premier Netanyahu samen met vier ministers dat land, waarmee Israël al 25 jaar diplomatieke betrekkingen onderhoudt. De Chinezen bouwen in Israël aan de havens van Haifa en Ashdod. Ze zijn geïnteresseerd in het groeiende Israëlische spoorwegnet en ze proberen enkele verzekeringsbedrijven in Israël op te kopen. Het grootste zuivelbedrijf van Israël, Tnuva, is in 2014 opgekocht door een Chinees staatsbedrijf. Premier Netanyahu zei dat tijdens zijn bezoek circa 25 Israëlische bedrijven contracten hebben gesloten met Chinese bedrijven ter waarde van 2 miljard dollar,
Intussen hoopt Netanyahu ook op verbetering van de verhoudingen met gematigde soennitische landen. Die zijn zeker bereid om de betrekkingen te normaliseren. Het is de dreiging van Iran die Israël en de soennitische wereld samenbrengt.
Maar vrede tussen Israël en de Arabische wereld is alleen mogelijk als Israël en de Palestijnen hun conflict oplossen.
Dat conflict is ook landen als China en India een doorn in het oog, maar geen reden om Israël te boycotten. Zaken zijn nu eenmaal zaken, vinden ze.