Waterschap verhoogt en versterkt Grebbedijk
Waterschap Vallei en Veluwe gaat de Grebbedijk tussen Wageningen en Rhenen op diverse plaatsen verbeteren. Om aan de nieuwe normen van waterveiligheid te voldoen, wordt de dijk over vrijwel de gehele lengte van ruim 5 kilometer verhoogd.
Uit een veiligheidsanalyse van het waterschap en Royal HaskoningDHV is gebleken dat de dijk versterkt dient te worden. Op verschillende plekken is sprake van een proces dat piping wordt genoemd. Kwelwater dat onder de dijk door stroomt voert zand mee. Daardoor kunnen onder de dijk kleine kanaaltjes ontstaan, die de dijk verzwakken.
Ook wordt de stabiliteit van de dijk aangepakt. Taluds zijn bijvoorbeeld te steil, waardoor de ondergrond van het dijklichaam te weinig draagkracht kan hebben. Dat maakt de dijk kwetsbaar, aldus het waterschap.
Dijkdoorbraak
De Tweede Kamer heeft nieuwe wettelijke normen voor de Nederlandse waterkeringen opgesteld, die sinds 1 januari 2017 van kracht zijn. De vroegere normering ging uit van de hoogte en de sterkte van de dijk om een bepaalde waterstand te kunnen weerstaan.
De nieuwe normen zijn gebaseerd op de kans op een overstroming door een dijkdoorbraak. Daarnaast is maatwerk een uitgangspunt. Zo zijn bijvoorbeeld de economische waarde van het achterland en het waterpeil ook belangrijke factoren. Het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma merkt de Grebbedijk aan als prioriteit.
De dijk beschermt ongeveer 250.000 bewoners van de Gelderse Vallei tegen water van de Nederrijn. Bij een eventuele doorbraak stroomt een groot gebied onder. Dan staat het water in Veenendaal 3 meter hoog en krijgen ook Amersfoort, Leusden en andere plaatsen in de Vallei te maken met wateroverlast.
Klimaatveranderingen
Het waterschap brengt de komende tijd in kaart welke werkzaamheden precies nodig zijn. Het waterschap verwacht dat de schop in 2023 in de grond gaat. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin: „We gaan de komende tijd op zoek naar oplossingen om de Grebbedijk weer klaar te maken voor de toekomst. De dijk is sterk genoeg om het achterland droog te houden. Maar met het oog op de klimaatveranderingen, het toenemend aantal bewoners achter de dijk en de groeiende economische waarde van het achterland ligt er een flinke klus.”
Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen de komende periode meedenken over een veilige en mooie dijk en de omgeving daarvan. Samen met de gemeente Wageningen, de provincies Gelderland en Utrecht, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer gaat het waterschap bekijken hoe de verbetering van de Grebbedijk kan worden gecombineerd met mogelijke plannen voor natuur, recreatie, toerisme en verkeersveiligheid in het gebied.