Buitenland

Midden-Oosten lijkt steeds verder nucleaire kant op te gaan

Tijdens het recente bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani aan Moskou werden er over en weer gloedvolle woorden uitgewisseld. Zo prees de Russische president Poetin Iran als een „stabiele partner” en kondigde aan dat hij de Iraans-Russische relaties wilde verheffen tot het niveau van een „strategisch partnerschap.”

Martin Janssen
10 April 2017 18:37Gewijzigd op 16 November 2020 10:16
RIYAAD. Saudi-Arabië maakt geen geheim van zijn nucleaire aspiraties.  beeld AFP, Bandar al-Jaloud
RIYAAD. Saudi-Arabië maakt geen geheim van zijn nucleaire aspiraties.  beeld AFP, Bandar al-Jaloud

Opvallend was dat Poetin tijdens een gezamenlijke persconferentie nadrukkelijk verklaarde dat het met Iran gesloten nucleaire akkoord een internationaal verdrag was dat was aangenomen door de Veiligheidsraad. Een presidentswisseling in bijvoorbeeld de Verenigde Staten kon hier dus niets aan veranderen. Beide landen riepen bovendien op om het Midden-Oosten tot een regio te maken die vrij is van nucleaire wapens. Dit kon slechts worden geïnterpreteerd als een signaal richting Israël.

Intentieverklaringen zijn in het Midden-Oosten meestal mijlenver verwijderd van de realiteit. En deze werkelijkheid is dat minstens twee landen in het Midden-Oosten geen enkel geheim meer maken van hun nucleaire ambities. Op 30 maart publiceerde het in Washington gevestigde Institute for Science and International Security (ISIS) een rapport over de nucleaire doelstellingen van Saudi-Arabië. Dit rapport verscheen tegen de achtergrond van het bezoek dat de Saudische vorst Salman onlangs bracht aan China. Hier ondertekende hij met Peking een contract voor samenwerking op het gebied van atoomenergie.

Er heeft altijd een waas van geheimzinnigheid gehangen rond de Saudische betrokkenheid bij het Pakistaanse nucleaire programma. Vermoed wordt dat het armlastige Pakistan dit kon ontwikkelen dankzij genereuze Saudische financiële steun. Husain Haqqani is een voormalig Pakistaans ambassadeur in Washington die bevestigd heeft dat in de jaren van de Afghaanse jihad tegen de Sovjet-Unie „de Saudische ambassadeur in Pakistan geregeld te gast was bij Addul Qadeer Khan”, de ontwikkelaar van de Pakistaanse atoombom.

De nucleaire aspiraties van het soennitische Saudische koninkrijk kunnen nog worden gezien als een reactie op Iraanse agressie. Heel anders ligt dit echter in Turkije. Yeni Safak is een Turkse hoogleraar in islamitisch recht en een vertrouweling van president Erdogan. Safak pleitte onlangs voor de ontwikkeling van kernwapens in Turkije. En wel als legitiem antwoord op het vijandige christelijke Westen.

Safak schreef over het „christelijke fanatisme dat het Westen gebruikt om het islamitische oosten te vernietigen of te domineren.” De Europeanen hanteren moderne waarden zoals democratie en mensenrechten om het publiek te misleiden. Voor het islamitische oosten volstaat het daarom niet langer om de ware religie te bezitten, maar het dient „sterker te zijn dan zijn vijand.” Waarmee Safak vooral de Europeanen leek te bedoelen. Vandaar dat Turkije kernwapens dient te ontwikkelen. Tot zover het nucleair vrije Midden-Oosten.

Wekelijks levert RD-correspondent Martin Janssen commentaar op actuele gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Vandaag: Nucleaire wapenwedloop dreigt in het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer