KLM- en Randstad-computers voor Afrika
Stichting Close the Gap wil volgend jaar meer dan 10.000 tweedehands computers met bijhorende apparatuur hebben ingezameld voor landen in Afrika. In Nederland hebben luchtvaartmaatschappij KLM, SDU Uitgevers en uitzendonderneming Randstad zich inmiddels achter het initiatief geschaard. Dat heeft bedenker en oprichter Olivier Vanden Eynde maandag gezegd.
De stichting bestaat sinds september vorig jaar en richt zich op inzameling in Nederland, België en Duitsland. In Nederland vindt de officiële introductie van Close the Gap plaats op 26 mei.
De stichting, die in Brussel zetelt, vraagt grote bedrijven en niet-commerciële organisaties hun afgeschreven computers, scanners en printers te schenken aan Zuid-Afrika, Congo, Namibië en Tanzania. In het adviserend comité zitten onder anderen oud-minister van Verkeer en Waterstaat Neelie Kroes, voormalig Europees commissaris K. van Miert en ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking J. Pronk.
Inmiddels zijn al ruim 2000 computers geschonken. Ze komen onder meer terecht in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Zo heeft een Zuid-Afrikaanse universiteit 1000 computers gekregen voor zwarte studenten. „De witte studenten liepen rond met een eigen laptop, maar de meeste zwarte studenten hadden niets. Nu hebben ook zij toegang tot internet en kunnen ze e-mailen”, zei Vanden Eynde.
Volgens de Belg is KLM „de grootste donateur met 4000 pc’s per jaar.” KLM schenkt niet alleen computers, maar neemt ook een deel van het vervoer voor zijn rekening. Daarnaast kunnen passagiers dit kwartaal geld en ”frequent flyer miles” doneren. Andere bedrijven die Close the Gap steunen, zijn onder meer de Belgische telecomaanbieder Mobistar en Toyota Europa.
Hoewel er in Afrika „miljoenen computers nodig zijn”, wil Close the Gap proberen de digitale kloof te dichten. Als de stichting succesvol is, wil Vanden Eynde de inzameling ook in andere Europese landen opzetten. Overigens krijgen de Afrikanen geen heel oude computers. Met minder dan Pentium 2 neemt Close the Gap geen genoegen. Vanden Eynde: „In de praktijk krijgen we echter vooral nieuwere pc’s met Pentium 3 erin.”
De kiem voor het inzamelingsidee is gelegd in de Vanden Eyndes jeugd. De 24-jarige ingenieur groeide op als oudste in een gezin met zes kinderen. Zijn vader was een dierenarts, die in de jaren tachtig zijn eerste computer kocht. „De ene volgde de andere op. Van de afdankertjes maakte ik nieuwe computers voor mijn broertjes en zusje.”
Tijdens zijn studie op de Vrije Universiteit van Brussel gebruikte Vanden Eynde die ervaring voor de oprichting van Close the Gap.