Buitenland

VS volhardend na dood Iraakse leider

De moord op het tijdelijk hoofd van de Iraakse regeringsraad, Izzedin Salim, is voor de Verenigde Staten geen reden om de machtsoverdracht aan de Irakezen over anderhalve maand uit te stellen. Salim kwam maandag om door een zelfmoordaanslag met een autobom.

Buitenlandredactie
18 May 2004 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

„Het is duidelijk tijd dat de bezetting wordt beëindigd”, zei Condoleezza Rice, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, in Berlijn. Volgens Rice hadden de VS al rekening gehouden met pogingen om de overdracht te saboteren.

Ook de Britse premier Blair wilde zich door de moord niet uit het veld laten slaan. „De aanslag onderstreept hoe belangrijk het is dat we in Irak blijven en de klus afmaken. Dat is het enige mogelijke antwoord op het terrorisme. We breken niet op en we lopen niet weg uit Irak.”

De Franse president Jacques Chirac zei er „als altijd” van overtuigd te zijn dat er geen militaire oplossing mogelijk is in Irak. Hopelijk komt er wel een politieke oplossing met de overdracht van de soevereiniteit aan „een authentieke Iraakse regering”, zei hij.

Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, liet weten geschokt te zijn door de moord en sprak de hoop uit dat de schuldigen worden opgespoord en bestraft. De inspanningen om van Irak een stabieler land te maken worden voortgezet, benadrukte hij.

De bom ging af bij de ingang van het hoofdkwartier van de coalitietroepen in Bagdad, toen Salim in zijn auto zat te wachten om naar binnen te mogen. Bij de explosie kwamen naast Salim nog zeker zes mensen om het leven, onder wie zijn waarnemer als voorzitter, Taleb Kassim al-Haji. Hij was geen lid van de regeringsraad.

De Amerikanen denken dat de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi achter de aanslag zit. Volgens generaal Mark Kimmitt draagt het de „klassieke kenmerken” van zijn eerdere aanslagen. De VS beschouwen al-Zarqawi als het brein achter de operaties van het terreurnetwerk al-Qaida in Irak. Overigens heeft de tot nu toe onbekende groep Arabische Verzetsbeweging/Rashid Brigades de aanslag op Salim opgeëist.

Salim was lid van de sjiitische partij Dawa en leidde de regeringsraad sinds 1 mei. Het voorzitterschap van de Iraakse regeringsraad rouleert per maand. Salim is het tweede lid van de raad dat sinds de oprichting door de Amerikanen, vorig jaar juli, is vermoord. In september werd een van de drie vrouwen in de raad, Aquila al-Hasimi, omgebracht.

De regeringsraad reageerde maandag bij monde van de nieuwbenoemde voorzitter Ghazi Agil al-Janwar geschokt op de dood van Salim. „Dit is een terroristische daad die de regeringsraad niet afhoudt van zijn plannen om een federaal, herenigd Irak op te bouwen.”

De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, sprak eerder op de dag van een „brute daad” en beloofde dat de daders worden gestraft. De soennitische al-Janwar vervangt Salim tot aan de machtsoverdracht op 30 juni.

Al-Janwar wil dat hij een betere bescherming krijgt dan zijn voorganger. Hij zei dat maandag in een interview met het Britse persbureau Reuters. Al-Janwar zei dat de leden van de regeringsraad over meer gepantserde wagens moeten kunnen beschikken. Verder liet hij weten dat de opleiding van de lijfwachten van leden van de regeringsraad niet voldoet.

Bij gevechten maandag en de dag ervoor heeft het Amerikaanse leger in het zuiden van Irak 51 opstandelingen gedood, maakte generaal Kimmitt maandag bekend. Het zou gaan om militieleden van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. De meeste doden vielen bij een luchtaanval in Nasiriya.

In een zuidelijke buitenwijk van Bagdad zijn maandag twee ontvoerde Russen vrijgelaten. Het tweetal werkte voor een Russisch bedrijf dat de energievoorziening in Irak herstelt. Ze werden eerder deze maand ontvoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer