Buitenland

Del Ponte had ultra–geheime ontmoeting met Djindjic

Toen Slobodan Milosevic nog aan de macht was, had hoofdaanklaagster Carla Del Ponte een ultrageheime ontmoeting met Zoran Djindjic. De toenmalige Servische oppositieleider beloofde de Zwitserse dat Milosevic naar Den Haag zou worden gestuurd, als hij ten val was gebracht.

ANP
17 May 2004 18:03Gewijzigd op 14 November 2020 01:14

De ontmoeting had plaats in een politiebureau in Italiaanstalig Zwitserland. Zelfs Del Ponte’s medewerkers in Den Haag wisten er niets van. De Zwitserse onthulde de ontmoeting in Against all odds (Tegen alle verwachtingen in), een documentaire over tien jaar Joegoslavië–Tribunaal die is geproduceerd door SENSE (South East News Service Europe), die maandag in het tribunaal is vertoond.

SENSE–hoofdredacteur Mirko Klarin heeft het tribunaal sinds het prille begin in 1993 gevolgd. Alle achtereenvolgende hoofdaanklagers (Richard Goldstone, Louise Arbour, Del Ponte) komen in de documentaire aan het woord, evenals alle presidenten die het VN–hof heeft gekend: Antonio Cassese, Gabrielle Kirk McDonald, Claude Jorda en Theodor Meron.

De hoofdrolspelers beschrijven de frustraties van de begindagen, toen nog niemand in het tribunaal geloofde. „We dachten dat er nooit aanklachten zouden zijn, geen processen, geen veroordelingen", zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright ooit verklaarde. Er was in het begin maar weinig geld, geen vaste begroting, gebrek aan stoelen en tafels.

Het duurde meer dan een jaar totdat er in augustus 1994 eindelijk een hoofdaanklager naar Den Haag kwam. Het tribunaal was toen al ’afgeschreven’, aldus Goldstone. In november 1994 besloot de Zuid–Afrikaan eerder dan gepland tot het uitvaardigen van de eerste aanklacht (tegen Nikolic) omdat hem in New York was verteld dat hij anders voor 1995 geen geld meer zou krijgen.

Tegen hardnekkige verdachtmakingen in hamert Arbour er nog eens op dat zij onafhankelijk van de Westerse leiders handelde toen zij in 1999, tijdens de NAVO–bombardementen op Joegoslavië, president Milosevic aanklaagde. Zij denkt dat de NAVO–leiders haar hadden gevraagd het nìet te doen als zij hen om hun mening had gevraagd. „Zij houden niet van processen die zij niet kunnen controleren", aldus de Canadese. Tijdens de Dayton–onderhandelingen, later dat jaar, was zij „zeer bezorgd" dat de VN–Veiligheidsraad Milosevic immuniteit en een „gouden ballingschap" zou aanbieden.

Uiteindelijk kwam Milosevic in 2000 na een volksopstand ten val; Djindjic maakte in 2001 zijn belofte waar. Sinds 2002 staat ’Slobo’ terecht in Den Haag. „Tegen alle verwachtingen in" (Arbour) is het tribunaal geen mislukking geworden.

SENSE is het enige persbureau dat, met financiële steun van de Nederlandse overheid, elke zaak bij het tribunaal elke dag volgt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer