Binnenland

Rotterdam decor van diplomatieke rel Turkije

Rotterdam is in de nacht van zaterdag op zondag het decor geworden van een forse diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Duizend Turkse Nederlanders kwamen bijeen bij het consulaat, in afwachting van een toespraak van de Turkse minister voor Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. Zij werd door de Nederlandse overheid echter de toegang tot het Turkse consulaat ontzegd. Urenlang wachtte ze in haar auto, terwijl er overleg was met Buitenlandse Zaken. De autoriteiten probeerden haar vreedzaam te laten vertrekken. Uiteindelijk greep de politie in.

ANP
13 March 2017 00:32Gewijzigd op 16 November 2020 10:00
Fatma Betul Sayan Kaya tijdens een persconferentie zondag in Istanbul. beeld EPA
Fatma Betul Sayan Kaya tijdens een persconferentie zondag in Istanbul. beeld EPA

Kaya werd Nederland uitgezet omdat ze als ongewenst vreemdeling werd gezien. De politie escorteerde haar naar Duitsland. Na haar vertrek braken rellen uit bij het consulaat. De politie en de ME zetten wapenstokken en waterkanonnen in om de demonstranten uit elkaar te jagen. Meerdere betogers liepen lichte verwondingen op doordat zij ten val kwamen of onder de voet werden gelopen. Pas rond 03.00 was de rust teruggekeerd in de havenstad. De burgemeester van Rotterdam Aboutaleb gaf drie noodbevelen af: een voor de Straatweg waar de ambtswoning van de Turkse consulaat zich bevindt en een voor de omgeving van het Turkse consulaat aan de Westblaak. Later op de avond kwam er een noodbevel voor het gehele centrum van Rotterdam. Er werden enkele aanhoudingen verricht.

Kaya stelde op Twitter dat de Nederlandse overheid haar rechten heeft geschonden door haar niet toe te laten tot het consulaat „Democratie, fundamentele rechten, mensenrechten en vrijheid. Ze zijn vanavond allemaal vergeten in Rotterdam. Het is grotendeels tirannie en onderdrukking.”

Het conflict tussen Nederland en Turkije sluimerde al een week, toen bekend werd dat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in Rotterdam campagne wilde voeren voor een referendum op 16 april in Turkije. Ook Turkse Nederlanders kunnen die dag stemmen over het voorstel om president Recep Tayyip Erdoğan meer macht te geven. Nederland wil niet dat Turkse ministers in Nederland publiekelijk politiek campagne voeren.

Het kabinet trok zaterdag de landingsrechten van het vliegtuig van Çavusoglu in omdat de openbare orde en veiligheid in het geding zouden komen, door een oproep aan Turkse Nederlanders om zaterdag massaal deel te nemen aan een publieke manifestatie met Çavusoglu. „Nazi-overblijfselen en fascisten”, zo betitelde president Erdogan de Nederlanders vervolgens.

Nadat de landingsrechten van Çavusoglu werden ingetrokken, was er verschillende keren overleg met de Turkse consul in Rotterdam, om duidelijk te krijgen of er alsnog een lid van de Turkse regering naar Nederland onderweg was. Ook is gevraagd of een bijeenkomst zou worden georganiseerd. Dit zou niet het geval zijn. Toen Kaya toch bij het consulaat aankwam, is er ook voortdurend contact geweest met de consul. De minister is meerdere keren duidelijk gemaakt dat zij de gelegenheid had zelf te vertrekken, aldus de politie.

Het kabinet noemde de verbale agressie van de Turkse autoriteiten onacceptabel. „De zoektocht naar een redelijke oplossing bleek onmogelijk,” aldus het kabinet. De bewindslieden verwijten Kaya dat ze toch naar Nederland kwam, hoewel duidelijk was dat ze niet welkom was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer